Zdravstvo, ki ga ni (več)

"Svojega osebnega zdravnika po štirih letih sploh ne poznam"

P.K.
5. 12. 2022, 17.15
Posodobljeno: 5. 12. 2022, 17.43
Deli članek:

Na družbenih omrežjih odmeva pismo Tjaše Zorc Rupnik, v katerem je napisala, da svojega izbranega zdravnika sploh še ni videla in da je zanj "le številka".

arhiv
"Tudi preventiva je njihovo delo," poudarja Tjaša Zorc Rupnik. Fotografija je simbolična.

Da z njim še ni imela direktnega stika, je po eni strani sreča, saj ga ni potrebovala, pravi. A za nekaj je vseeno prikrajšana - za tisti del njegove pozornosti, ki se nanaša na preventivo: "Kajti k osebnemu zdravniku se ne zatečemo samo, kadar zbolimo ali potrebujemo zdravila, ampak bi moral biti tudi naš zdravstveni vodič, skrbnik, servis," je poudarila.

Njegovo vlogo si predstavlja na način, da njeno zdravje spremlja celovito. Po njenem prepričanju bi moral vedeti iz kakšne družine izhajamo, kakšen je naš DNK zapis, "kajti mnoge najbolj zahrbtne ali smrtonosne bolezni so dedne. In bi jih morda s preventivo pravočasno prepoznali in si tako povečali možnosti za preživetje," so njene besede.

"Koliko njegovih številk preživi?"

"Tudi preventiva je njihovo delo. Tako si predstavljam. Torej bi ob pogledu v našo kartoteko, ob vedenju, kaj nas lahko doleti, pravočasno poskrbeli za nas, a ne! Če sami ne vztrajamo dovolj odločno, se ne zgodi nič; pa še takrat se pogosto ne. Poznam kar nekaj primerov. Žal," je zapisala.

Še naprej razmišlja o preventivi in programih, kot je Zora. "Predstavljajte si, da ne bi bilo programa Zora za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. Kaj bi šele potem bilo z nami? Nočem vedeti. Res smo zašli s poti," je razočarana.

"Če se vrnem k začetni ugotovitvi, da svojega zdravnika ne poznam; če jaz ne poznam njega, tudi on mene ne. In me niti slučajno nima interesa spoznati. Ga preprosto ne zanimam. Sem le številka. Koliko njegovih številk preživi, pa je drugo vprašanje," še piše.

STA
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Ambulante za paciente brez zdravnika

Da se ljudi vse bolj dotikajo problemi zdravstva, je jasno na vsakem koraku. Zelo zgovorna je tudi številka, o kateri smo podrobneje poročali v tem članku. Gre za 96.304, kar predstavlja število oseb s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji brez izbranega osebnega družinskega, otroškega ali šolskega zdravnika. Od tega jih je samo na območju Ljubljane 23.179.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bo v konkretno problematiko zagrizel z ambulantami za neopredeljene zavarovane osebe. Iz ministrstva za zdravje so nam sporočil, da bodo te začele delovati v prvih dneh novega leta. "Organizirane bodo v vseh javnih zdravstvenih zavodih, kjer zaradi pomanjkanja zdravnikov izbira osebnega zdravnika skladno z zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ni mogoča. V te ambulante so bodo vključevali zdravniki specialisti družinske ali splošne medicine zaposleni v javnih zavodih, kjer se organizira ambulanta za neopredeljene, in imajo dosežen glavarinski količnik 1895 in več ter drugi zdravstveni delavci in sodelavci zaposleni v takem zavodu" so dejali.