Arsenović proti Kanglerju

V volilnih štabih v Mariboru še vedno optimizem

STA
4. 12. 2022, 19.20
Posodobljeno: 4. 12. 2022, 19.27
Deli članek:

Kandidata za župana Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in Franc Kangler sta se po današnjem zaprtju volišč v drugem krogu volitev pridružila svojim privržencem v štabih v središču mesta, kjer narašča napetost v pričakovanju končnega izida. Oba sta prepričana v svoj uspeh.

Sašo Bizjak/Večer
Saša Arsenovič in Franc Kangler gresta v drugi krog.

Javnomnenjske raziskave so tudi pred drugim krogom volitev najbolje kazale aktualnemu županu Saši Arsenoviču, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat. Nekdanjemu županu Francu Kanglerju (Lista Franca Kanglerja - NLS) pa številni priznavajo zanimivejšo kampanjo, saj je s humornimi nastopi na družbenih omrežjih spodbudil zanimanje tudi tistih, ki niso njegovi tradicionalni volivci.

Arsenovič je danes ponovil, da se s tokratnimi volitvami Mariborčani in Mariborčanke odločajo, ali želijo vstopiti v leto 2023 ali pa se vrniti v leto 2013, ki je čas, ko je bil Kangler po vrsti kazenskih ovadb, postavitvi radarjev na cestah in množičnih protestih v mestu prisiljen odstopiti z županskega položaja.

Volilna kampanja je bila po besedah 56-letnega Arsenoviča naporna, predvsem ker se je vsebinsko premalo posvečala prihodnosti mesta. "Za menoj je 20 soočenj - 20-krat poslušanja zgodovine, ne pa prihodnosti, o kateri sanjam sam. Upam, da bomo dobili nov mandat in da gremo spet z mislimi, usmerjenimi v prihodnost naprej," je povedal za STA.

Volilne izide pričakuje s svojimi zvestimi podporniki tako kot v prvem krogu v stavbi njegovega podjetja Galerija Gosposka, kjer ima Arsenovič gostinski lokal Rožmarin. Tam je v izjavi za medije dejal, da so njegovi občutki tik pred tem, ko bodo znani izidi, dobri. "Delali smo hitro, učinkovito, zelo razvojno. Sodelavci so kompetentni, jaz verjamem, da so to volivci prepoznali, tudi odzivi v mestu so bili v zadnjem času pozitivni," je dejal Arsenovič.

Kangler verjame v ljudi

V pisarni NLS v Grajski ulici so se zbrali podporniki nekdanjega župana Franca Kanglerja (Lista Franca Kanglerja - NLS), za katerega je danes že tretji poskus, da se znova zavihti na čelo mesta. Mesto je vodil že med leti 2006 in 2012, danes pa je 57-letni Kangler takoj po zaprtju volišč v izjavi za medije dejal, da verjame v ljudi. "In ljudje so danes odločili in jim zaupam. Da bi videli, kakšen bo rezultat, pa moramo počakati," je dejal Kangler, ki je v kampanji sodeloval tudi z raperjem, ki se je po njegovih besedah "sam pojavil", sicer pa se je osredotočal na kampanjo prek družbenih omrežij.

Arsenoviču so volivci v letošnjem prvem krogu županskih volitev med skupno 15 kandidati namenili dobrih 36 odstotkov glasov in Kanglerju 25 odstotkov. Razlika med njima je bila nekaj več kot 4000 glasov.

V drugem krogu Kanglerja podpira tudi SDS, medtem ko so podporo Arsenoviču izrazili Gibanje Svoboda, SD, NSi in SNS.

Kandidata sta merila moči že na volitvah pred štirimi leti. Takrat je Arsenovič kot županski kandidat SMC zbral v drugem krogu 58 odstotkov glasov, Kangler pa 42 odstotkov.