"Kdaj boš občevala z mano?"

Proti uredniku na TV Slovenija vložena prijava zaradi nadlegovanja

Mihael Korsika
1. 12. 2022, 12.11
Posodobljeno: 16. 12. 2022, 19.17
Deli članek:

Novinarka nacionalne televizije je na policijo vložila prijavo proti uredniku TV Dnevnika Jaki Elikanu zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja. Na policiji so potrdili, da preverjajo razloge za sum morebitnih kaznivih dejanj.

sta
Jaka Elikan na naša vprašanja ni odgovoril.

Po naših zanesljivih informacijah je do domnevnega spolnega nadlegovanja prišlo minuli ponedeljek ob pokrivanju redne seje državnega zbora. Novinarka, katere ime je znano uredništvu, se je pripravljala na poročanje, ko se je zgodil spor glede vsebine prispevka o poslanskih vprašanjih premierju z urednikom TV Dnevnika Jakom Elikanom.

Novinarka je z Elikanom govorila po telefonu, ko naj bi ji postavil vprašanje o tem, kdaj bosta občevala. Izkušena novinarka je na policijo podala prijavo zaradi spolnega nadlegovanja.


Opozorila glede spornega vedenja


Na sporno vedenje Elikana so novinarji TV Slovenije nadrejene že večkrat opozorili. Tako vsaj zatrjujejo na spletni strani Tukajsmo.info, ki so jo ustvarili in jo upravljajo stavkajoči na RTV Slovenija.

»Kaos, deprofesionalizacija, nevzdržni odnosi se v Informativnem programu Televizije Slovenija le še poglabljajo, vodstvo pa omahuje pri zaščiti kolegov. Novinarka in voditeljica je namreč urednika, ki je pred kratkim začel urejati dnevnoinformativne oddaje, prijavila za nadlegovanje, tudi na policijo. Aktiv novinarjev je incident označil kot popolnoma nesprejemljiv in pozval vodstvo, naj primerno ukrepa in urednika umakne s plana urednikov dnevnoinformativnih oddaj. To se še ni zgodilo. Kolegi pa so že do zdaj večkrat opozorili nadrejene, da je obnašanje tega urednika v zahtevnem dnevnoinformativnem procesu neprimerno,« so zapisali na svojem profilu na Facebooku.

Za komentar na vloženo prijavo smo poskušali priklicati Elikana, a na naše klice ni odgovarjal. Prav tako smo ga po elektronski pošti zaprosili za komentar prijave o nadlegovanju in za odziv na navedbe novinarke, da jo je vprašal, kdaj bosta občevala. Urednik TV Dnevnika na naša vprašanja ni odgovoril.

 NADLEGOVANJE NA DELOVNEM MESTU

»Nadlegovanje je vsako neželeno vedenje, povezano s katerokoli osebno okoliščino, z učinkom ali namenom prizadeti dostojanstvo osebe ali ustvariti zastraševalno, sovražno, ponižujoče, sramotilno ali žaljivo okolje. Spolno nadlegovanje je kakršnakoli oblika neželenega verbalnega, neverbalnega ali fizičnega ravnanja ali vedenja spolne narave z učinkom ali namenom prizadeti dostojanstvo osebe, zlasti kadar gre za ustvarjanje zastraševalnega, sovražnega, ponižujočega, sramotilnega ali žaljivega okolja,« je zapisano na spletni strani ministrstva za delo.
Da so prejeli prijavo nadlegovanju, ki naj bi jo storil zaposleni na RTV Slovenija, pa so nam potrdili na policiji. Kdaj je bila prijava podana, nam zaradi varstva osebnih podatkov niso razkrili. »V okviru varstva osebnih podatkov vam glede vaših vprašanj lahko zgolj potrdimo, da v zadevi na podlagi podane pisne prijave s konca tega meseca preverjamo razloge za sum morebitnih kaznivih dejanj. O ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo,« je za Novice Svet24 sporočil tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Tomaž Tomaževič.

Elikanu leta 2010 zagrozil Jankovićev sin


Nekdanji novinar Primorskih novic in Financ Jaka Elikan je širši javnosti postal znan leta 2010, ko mu je zagrozil sin ljubljanskega župana Jure Janković. Zgodilo se je 10. oktobra na povolilnem slavju ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Elikan je sicer kritično spremljal poslovanje župana Jankovića in njegovih sinov.

Kot so dan po grožnji zapisali na spletni strani Financ, se je Elikan z Juretom Jankovićem najprej srečal okoli 19. ure in ga spraševal, zakaj je neko podjetje blokiralo njegov polovični delež Electe. Okoli 23. ure, ko sta se srečala ponovno in nista spregovorila, pa je Jure Janković svojemu kolegu ob pogledu na Elikana dejal: »Daj, ubij tega
Jure Janković se je dva dni po dogodku Elikanu opravičil zaradi izrečenih besed. Ob tem je poudaril, da z izrečeno grožnjo ni mislil resno. Obžaloval je tudi, da se je novinarju pustil izzvati, in dodal, da mu je »po mnogih izmišljenih zgodbah na moj račun v preteklih mesecih prekipelo«.

Že dan pred opravičilom pa je Elikan proti Juretu Jankoviću vložil kazensko ovadbo.

Novinar Financ Jaka Elikan in Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, sta se pol leta po izrečenih grožnjah s smrtjo poravnala po določilih zakona o kazenskem postopku. Elikan bo dobil javno opravičilo, družba pa 24 ur Jankovićevega koristnega dela.

Odpuščen dve leti kasneje

Dobri dve leti po incidentu so Finance Elikana odpustile. Odpuščeni novinar zadeve uradno ni želel komentirati, za časnik Delo pa je takrat dejal, da je »prišel do spoznanja, da v skladu s svojimi etičnimi in profesionalnimi standardi ne more več opravljati svojega poklica«.

Odgovorni urednik in direktor Financ Peter Frankl je leta 2013 poudaril, da so se razšli dostojno in profesionalno, prav tako naj bi se dogovorili, da ne bodo ničesar komentirali. Ob tem je zavrnil govorice, da je bil Elikan odpuščen zaradi pritiska politike v zvezi z njegovim poročanjem o delovanju ljubljanskega župana.

Med zaposlenimi na Financah je kmalu zatem zaokrožilo elektronsko sporočilo enega izmed zaposlenih, ki se je vprašal, ali je za podjetje slabo, ker je Elikan odšel. »Jaka je odšel in malokomu je čisto jasno, kaj se je zgodilo. Ker so časi trdi in se je treba brigati samo za svojo rit, bom egoist in se bom vprašal, zakaj je za nas slabo, da Elikan ravno zdaj odide,« je pisalo v elektronskem sporočilu.

Nataša Juhnov
Na policiji so potrdili, da preverjajo razloge za sum morebitnih kaznivih dejanj.