Škodljivo za desno sredino

Tonin spet ne bo več sodeloval v vladah, ki jih bo vodil Janša

G.G.
29. 11. 2022, 11.39
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 12.02
Deli članek:

Po porazih na vseh treh referendumih je predsednik NSi Matej Tonin premišljeval o nadaljnjem sodelovanju s predsednikom SDS Janezom Janšo in stranko SDS.

Bobo
NSi se želi distancirati od Janševe SDS, ne pa od stranke SDS.

Leto 2022 se za slovensko desnico ne izteka po načrtih. Začeli so ga v vladi, končali pa s serijo porazov in skrhanimi medsebojnimi odnosi. Po neuspehu na parlamentarnih volitvah so se preselili v opozicijo, na predsedniških volitvah so bili sicer blizu z 'neodvisnim' kandidatom Anže Logarjem, sledil pa je hladen tuš na referendumskem trojčku.

Predsednik NSi Matej Tonin in vrh stranke se bo posvetil »samorefleksiji«, na podlagi katere se bodo odločili, kako naprej. »Kljub temu, da je imela vlada izjemne rezultate in imamo dobre kandidate, žal volitve izgubljamo,« je dejal Tonin v ponedeljkovi oddaji 24UR. Ugotavlja, da je »nekaj potrebno spremeniti«, saj »delati iste stvari in pričakovati drugačne rezultate, je že Einstein rekel, da se to ne bo izšlo.«

Kaj torej storiti? Tonin je priznal, da je NSi v preteklosti storila nekaj napak. Ena od takšnih je bila, da »smo predolgo vztrajali v dobrohotni veri, da je to dobro za vlado, v podpori Andreju Vizjaku. Morda smo bili premalo glasni pri STA-ju, pri tožilcih. To so bile vse take manj pomembne teme, ki pa so povsem zasenčile vse ostalo dobro in pomembno delo vlade.« Ob tem je Tonin dodal, da bodo najprej pometli pred lastnim pragom, in se s tem morebiti odzval na Janševe besede, da morajo v NSi nastali požar najprej pogasiti pred svojimi vrati. Toda prvak NSi gre dlje, ko pravi, da »je to leto pokazalo, da je tudi političnim veteranom enkrat potrebno reči, 'dovolj je'.« Po njegovi oceni se je »pokazalo, da se vse stvari, pri katerih posredno ali neposredno sodeluje Janez Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem, in niti ne o vsebini. To je za desno sredino na dolgi rok škodljivo,« razmišlja Tonin in pogumno sklene: »Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: Dovolj je.« NSi po Toninovi besedah ne bo več sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janša, bodo pa sodelovali v vladah, kjer bo zraven SDS.

"Milan Kučan nima sina, a nič ne de, ima Tonina"

Bo Tonin tokrat ostal mož beseda? Vrnimo se v leto 2016, ko se je po kongresu NSi zaiskrilo med SDS in NSi, ki jo je vodila še Ljudmila Novak. Janša je bil takrat že vešč in otročjih cinizmov poln tviteraš. Med drugim je zapisal, da je izključevalna politika požlahtnela in da je Tonin Milanu (Kučanu) obljubil še glasovalni steber. Zraven je pripel tudi pesem, v kateri je zapisano, da Milan Kučan nima sina, a nič ne de, ima Tonina. Vprašal se je tudi, ali se kdo spomni Tonina iz kake borbe, razen tiste za Kučanove privilegije? Pri čemer je mislil na to, da je Tonin pred tremi leti glasoval za to, da Kučan ohrani dodatke k pokojnini.

Bobo
Matej Tonin je v tretji Janševi vladi opravljal vlogo ministra za obrambo.

V epidemiji pozabljene besede

Tonin, ki je veljal za obetavnega politika, je že nekaj mesecev pred tem dejal, da ne bo sodeloval v koaliciji z SDS, dokler je njen predsednik Janša. NSi je vendarle vedno mučilo vprašanje, kako izstopiti iz sence SDS, se znebiti vloge njenega satelita in se okrepiti kot stranka zmernega desnega pola. Na parlamentarnih volitvah 2018 je Tonin po pogajanjih zavrnil vstop v Šarčevo vlado, v kateri bi lahko v praksi izkazal vseskozi poudarjano idejo o sodelovanju med levico in desnico in 'gradnji mostov'. Po nespretnem padcu Šarčeve vlade je Tonin v 'epidemičnem zanosu' in obetu ministrskega položaja pozabil na izrečene besede  in NSi je vnovič vstopila v navezo z Janševo SDS. Zadnjič?