Slovenski duhovniki s smrtnim grehom

Cerkev in pedofilija: župnik Kmet dekleti otipaval med pripravami na birmo

J.V.
26. 11. 2022, 20.22
Posodobljeno: 27. 11. 2022, 11.17
Deli članek:

Iz analov smo izbrskali imena slovenskih duhovnikov, ki so javnost razburjali ali pa jo še vedno razburjajo zaradi smrtnih grehov na račun nedolžnih otrok.

Nataša Juhnov
Nekdanji ljutomerski župnik Andrej Zrim je četrti slovenski duhovnik, pravnomočno obsojen za te vrste smrtni greh.

Ta teden je odjeknila vest, da je bil nekdanji ljutomerski župnik Andrej Zrim zaradi spolnega nadlegovanja mladoletnih deklet pri verouku in ministrantk pravnomočno obsojen na enotno kazen leto in osem mesecev zapora, za rešetke pa mu ne bo treba, če v preizkusni dobi treh let ne bo storil novega kaznivega dejanja. Zrim je četrti slovenski duhovnik, pravnomočno obsojen za te vrste smrtni greh.

Januarja je bil na Okrožnem sodišču v Murski Soboti spoznan za krivega treh kaznivih dejanj kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, sodbo pa je konec avgusta potrdilo mariborsko višje sodišče, so sporočili iz Škofije Murska Sobota. Dodali so, da zanj do izteka kazni sodišča velja tudi izrečena kazen cerkvenega sodišča. Ta mu nalaga opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije in službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja ter prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključil ustrezne terapije.

Večer
Prvi slovenski duhovnik, ki ga je doletela obsodba, je bil nekdanji župnik v Kašlju Franci Frantar.
Franci Frantar pred postopkom pobegnil v Afriko

Prvi slovenski duhovnik, ki ga je doletela obsodba, je nekdanji župnik v Kašlju Franci Frantar. Žrtev je spolno zlorabil, ko je imela deset let. Policija ga je kazensko ovadila januarja 2000, potem pa je za več let pobegnil v Afriko, kjer se je mudil do oktobra 2006. Decembra 2008 je bil pravnomočno obsojen na pet let zapora, a se je odhodu v zapor zaradi zdravstvenega stanja izmikal še več kot eno leto. Naposled je bil po treh letih in pol prestane kazni zaradi vzornega vedenja predčasno odpuščen.

Žnidarič zlorabil celo duševno zaostalega dečka

Prvi slovenski duhovnik, ki je prestopil prag zapora, pa je nekdanji ormoški župnik Albin Žnidarič. Julija 2009 je obsodba na pet let in pol zapora zaradi spolne zlorabe treh dečkov, mlajših od 15 let, od katerih je bil eden celo duševno zaostal, postala pravnomočna. Ker se je izogibal odhodu na prestajanje kazni, so ga morali v zapor prisilno pospremiti policisti.

lokalno.si
Nekdanjemu župniku v Artičah Karlu Joštu srce ni dopustilo slišati sodbe v imenu ljudstva.
Karla Jošta je tik pred razsodbo izdalo srce

Nekdanjemu župniku v Artičah Karlu Joštu je tožilstvo očitalo 16 spolnih zlorab deklic, starih od osem do 12 let. Sodni postopek se je začel jeseni 2006, epiloga pa ni dobil, saj je obtoženi januarja 2007 umrl zaradi možganske kapi. Jošt je v Artičah služboval skoraj 33 let in vse od začetka so po teh krajih krožile govorice o njegovih »grešnih navadah«.

youtube.com
Marca 2011 je postala pravnomočna obsodba župnika Antona Kmeta, ki je služboval v župnijah Brezno in Remšnik.
Anton Kmet dekleti otipaval med pripravami na birmo

Marca 2011 je postala pravnomočna obsodba župnika Antona Kmeta, ki je služboval v župnijah Brezno in Remšnik. Obsojen je bil na deset mesecev zapora zaradi zlorabe dveh deklet, med pripravami na birmo ju je otipaval po prsih in zadnjici. Kmet je kazen odsedel, potem pa spet služboval kot duhovnik v Makolah in bil soupravitelj župnije Studenice, a je spet zabredel. Obeh služb je bil razrešen leta 2019, ob sprožitvi preiskovalnega postopka na cerkvenem sodišču, v katerem so ga spoznali za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe. Koprsko tožilstvo je zoper Kmeta spisalo obtožnico, a je sodišče letos poleti ugotovilo, da je zadeva novembra lani zastarala. Lani je bil odslovljen iz kleriškega stanu.

youtube.com
Oktobra je francoski medij France24 poročal, da naj bi duhovnik iz Slivnice pri Mariboru Jože Šömen kot misijonar v Kongu med letoma 1992 in 2001 posiljeval in zlorabljal dečke.
Jože Šömen naj bi kot misijonar v Afriki zlorabil 50 dečkov

Oktobra je francoski medij France24 poročal, da naj bi duhovnik iz Slivnice pri Mariboru Jože Šömen kot misijonar v Kongu med letoma 1992 in 2001 posiljeval in zlorabljal dečke. Mariborska nadškofija naj bi njegov primer, podprt s pričanji več deset zlorabljenih dečkov iz Konga, konkretno iz vasi Mooto, v zadnjih letih obravnavala umaknjeno od javnosti in ga predala policiji. A je zadeva za slovensko pravosodje menda zastarala, Šömen pa zdaj prek svojih odvetnikov medijem, ki so povzemali France24, pošilja zahteve za popravek in grozi s tožbami. Medtem pa menda še vedno uraduje in ima v svoji župniji stik z otroki. Obtožbe zanika. A so te grozovite. Iz prispevka France24 je razbrati, da naj bi posilil ali spolno zlorabil najmanj 50 afriških dečkov.

Zdaj avtoprevoznik Franc Klopčič oproščen, obsojen, oproščen ...

Nekdanjemu župniku Francu Klopčiču iz Preske pri Medvodah, ki so ga očitki tožilstva pahnili iz zavetja Cerkve in se zdaj ukvarja z avtoprevozništvom, pa so na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili dvakrat. Osemletnico, ki mu je bila zaupana v verouk, naj bi zlorabil konec leta 2004 oziroma v začetku leta 2005, afera pa je zaradi molka oškodovanke izbruhnila šele leta 2012. Marca 2017 je bil Klopčič na prvi stopnji oproščen, med drugim z obrazložitvijo, da je oškodovanka »dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah«. Tožilstvo je spisalo pritožbo in višji sodniki so Klopčiču izrekli štiri leta zapora. Obramba je pripravila pritožbo in vrhovni sodniki so primer vrnili višjemu sodišču. To je zadevo razveljavilo in odredilo novo sojenje, ki se je maja za Klopčiča končalo z oprostilno sodbo, vendar še ni pravnomočna.

Slavka Štefka višji sodniki oprali krivde

Višje sodišče v Mariboru je decembra 2010 odločilo o pritožbi Slavka Štefka zoper sodbo Okrožnega sodišča na Ptuju. Takratni župnik s Polenšaka je bil obtožen spolnega napada na tri dekleta, mlajša od 15 let. Na prvi stopnji so mu prisodili 17 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo petih let, a so ga višji sodniki očitkov pravnomočno oprostili.