Oočitki in anonimke, potrgani plakati

Na Bledu ima župan Janez Fajfar resnega izzivalca: čarodeja in kočijaža Tonija

E.J./STA
26. 11. 2022, 08.01
Posodobljeno: 26. 11. 2022, 08.24
Deli članek:

Janez Fajfar na Bledu županuje že 16 let. Potem ko pred štirimi leti na volitvah ni imel protikandidata, pa ima letos resnega izzivalca Antona Mežana, ki je v prvem krogu županskih volitev dobil 52 glasov več od Fajfarja, zmagal pa je tudi na volitvah za občinski svet. Volilna kampanja na Bledu je sicer precej ostra.

Občina Bled
Janez Fajfar je župan občine Bled že 16 let.

Po družbenih medijih so se namreč širili različni očitki in anonimke, volilni plakati s Fajfarjevo podobo pa so porisani in potrgani. Fajfar upa, da se bodo razmere pred drugim krogom umirile. "Ti udarci niso bili direktni, ampak iz strani, in tudi ne vemo vedno, od koga," je pojasnil župan. Kot je dodal, se to pač med volitvami dogaja in je treba stopiti preko tega.

lista-tonija-mezana.si/zajem zaslona
Anton oziroma Toni Mežan je že dolgo podžupan, zdaj bi rad postal župan.
Javni spor župana in podžupana

Tudi Mežan, ki je kot občinski svetnik v lokalni politiki že 16 let, je kampanje z nizkimi udarci navajen. "Pred dolgimi leti se je začelo in se nadaljuje. Tako da sem že vsega vajen," je dejal. Ob tem je zagotovil, da se sam z drugimi ne ukvarja preveč, temveč se osredotoča na svojo pozitivno kampanjo in svoj program.

Mežan je bil osem let podžupan, po zadnjih volitvah pa sta se zaradi nespoštovanja predvolilnega sporazuma, po katerem naj bi Mežan ob odpovedi kandidaturi za župana ostal še naprej podžupan, s Fajfarjem javno sprla, saj ga ta ni imenoval na podžupansko funkcijo.

KŠ s Xiaomi 12T Pro
Na Bledu poteka resna županska bitka.
Čarodej in kočijaž

Letos se je tako 47-letni Mežan, znan tudi kot čarodej in kočijaž, odločil za župansko kandidaturo. Kot je prepričan, Bled potrebuje zamenjavo v županski pisarni. "Prav in pošteno je, da se dosedanjemu županu po štirih mandatih zahvalimo za njegov prispevek k lokalni skupnosti. Hkrati pa je nujno, da na Bledu zapiha nov veter," je poudaril Mežan je bil s prvim krogom volitev zelo zadovoljen in v drugem krogu pričakuje zmago. "Zagotavljam, da bom župan vseh, kajti zavedam se, da je treba biti konkurenca samo do volitev, potem pa partner za razvoj," je poudaril.

You Tube/zajem zaslona
47-letni Anton Mežan, znan tudi kot čarodej in kočijaž, se je po 8 letih podžupanovanja odločil za župansko kandidaturo.
Fajfar v prvo pričakoval boljši rezultat

Župan Fajfar medtem z izidom ni bil najbolj zadovoljen, saj je pričakoval boljši rezultat. "Ampak razlika je minimalna in se mi zdi brez problema premagljiva," je dejal 67-letni univerzitetni diplomirani etnolog in profesor geografije. Med osrednjimi projekti prihodnjega mandata pa je poudaril južno obvoznico, kolesarsko povezavo Bled-Bohinj in prizidek k zdravstvenemu domu. Izpostavil je tudi željo po obnovi obstoječe ali izgradnji nove šole.

Fajfar se nadeja, da bo občinski svet, iz katerega so nekatere liste in stranke izpadle, sedaj enotnejši in da bo, ne glede na to, kdo bo župan, konstruktivno deloval v dobro občine in občanov. "Treba se je že enkrat poenotiti na tem, kaj je dobro za Bled," je poudaril.

Bobo
Janez Fajfar, župan Bleda: »Občina definitivno ni naročila napada.«
V prvem krogu je Mežan ob 57-odstotni volilni udeležbi zbral 45,6 odstotka glasov, Fajfar pa 44,2 odstotka. Oba sta kandidirala kot nestrankarska kandidata s podporo volivcev in svojo listo za občinski svet. Gibanje Svoboda pa je za županjo predlagalo v. d. direktorice Turizma Bled Romano Purkart, ki je prejela 10,2 odstotka glasov.

Gibanje Svoboda, ki bo v občinskem svetu poleg Purkartove imelo še dva svetnika, se vsaj zaenkrat ni odločilo za podporo kateremu od kandidatov v drugem krogu. Lista Tonija Mežana je v 17-članskem občinskem svetu osvojila pet, županova lista Rad imam Bled pa štiri svetniška mesta. Dve mesti ima SDS, Lista Bled 365, Lista za kulturo in šport ter NSi pa imajo po enega.