(Ne)dostopnost

Moški rabi novo zaklopko, a je termin za operacijo dobil čez tri leta

P.K.
23. 11. 2022, 10.01
Posodobljeno: 23. 11. 2022, 10.24
Deli članek:

Na družbenih omrežjih njihovi uporabniki nemalokrat poročate o potrebah za zdravstveno obravnavo - v rokah imate napotnice z različnimi stopnjami nujnosti, a rok, v katerem naj bi bila napotna zdravstvena storitev izpeljana, ni spoštovan.

DREAMSTIME
Šele leta 2025 imajo čas za njegovo srce.

Kot smo že poročali, statistika Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da okoli 100.000 Slovencev na svoj pregled, poseg in drugo obravnavo, čaka nedopustno dolgo. Največ nad dopustno čakalno dobo jih trenutno čaka na prvi kardiološki in prvi ortopedski pregled.

Kaj sploh je najdaljša dopustna čakalna doba za posamezno zdravstveno storitev? Ta je določena glede na stopnjo nujnosti, ki jo določi zdravnik, ki izda napotnico, na podlagi uveljavljenih sodobnih medicinskih smernic, strokovne presoje in ob upoštevanju največje zdravstvene koristi za pacienta, pri čemer se upošteva razumen čas. Stopnje nujnosti so: redno, hitro, zelo hitro in nujno.

Tako bi morali biti

Zdravstvene storitve, ki so označene s stopnjo nujnosti "nujno", se izvedejo takoj oziroma 24 ur od predložitve napotnic. Storitve, ki so označene s stopnjo nujnosti "zelo hitro", se izvedejo v 14 dneh od predložitve napotnice. Zdravstvene storitve, ki so označene s stopnjo nujnosti "hitro", se izvedejo v treh mesecih od predložitve napotnice, zdravstvene storitve, ki so označene s stopnjo nujnosti "redno", pa se izvedejo najpozneje v šestih mesecih od predložitve napotnice.

Dreamstime
Stopnje nujnosti so: redno, hitro, zelo hitro in nujno.

Na spletu smo zasledili, koliko bo na svoj poseg čakal nek moški. "Gospod, ki potrebuje novo srčno zaklopko, je opravil vse preiskave in dobil termin spomladi 2025. V Ljubljani ali Izoli bi lahko prišel na vrsto malo prej. Okej, štekam kolk, ker preživiš, ampak srčna zaklopka? Do takrat bo verjetno umrl, preiskave pa zastarale," zgroženi ugotavljate.