Finale čez en teden

Podrobnosti še v zraku, znana pa je minimalna višina minimalne plače v letu 2023

G.G.
11. 11. 2022, 15.00
Posodobljeno: 11. 11. 2022, 15.05
Deli članek:

Socialni partnerji so imeli na dnevnem redu vročo razpravo o zvišanju minimalne plače v dveh korakih.

STA
Minister za delo Luka Mesec v pogovoru s predsednikom Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirjem Štrukjem.

Vsi se strinjajo, da je zaradi inflacije potrebno dvigniti minimalno plačo.

Vlada in sindikati so v pogajanj krenili z izhodiščem, da bi jo že novembra uskladili z novim zneskom minimalnih življenjskih stroškov, in sicer za 5,49 odstotka na 1133,37 evra bruto oz. 803,80 evra neto. V drugem koraku pa bi jo januarja uskladili še z decembrsko medletno inflacijo.

Delodajalci so bili mnenja, da predčasno zvišanje ni predvideno v zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja. Zanje je novembrsko zvišanje mogoče le v primeru, da bo celotno breme višjih stroškov dela pokrije država. V nasprotnem primeru apelirajo, da se uskladitev izvede v januarju 2023, »pri čemer se upošteva dejstvo, da nov izračun minimalnih življenjskih stroškov že vključuje uskladitev z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin«.

In kako je potekala razprava? Tako predstavniki sindikatov kot delodajalcev in vlade so zatrjevali, da je bila razprava poglobljena in strpna. »Nobena stran ni grozila z odhodom iz ESS, pač pa smo se pogovarjali o tem, kako zakonsko uskladiti minimalno plačo, da bo v interesu tako podjetij kot zaposlenih,« je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Poudaril je, da je jasno, da bo minimalna plača v letu 2023 znašala vsaj 850 evrov neto, kdaj bo prišlo do uskladitve pa je še stvar pogajanj. »Lahko se pogajamo, da se oba dviga realizirata januarja,« pravi Mesec.

Sindikati imajo še nekaj višja pričakovanja. »Ob upoštevanju zakonskih kriterijev je izračunani znesek približno 877 evrov neto,« je dejala Lidija Jerkič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. To bi v primerjavi z veljavno višino pomenilo 15-odstotni dvig, ki pa se ji ne zdi prevelik in tudi ne preveč ambiciozen.

Delodajalci imajo nekaj pomislekov. »Vsekakor se je treba dogovorili o dvigu minimalne plače,« je soglašal Marjan Trobiš iz Združenja delodajalcev Slovenije, a zanikal, da bi govorili o 15-odstotnem dvigu. »O višini in načinu dviga se bomo dogovorili prihodnji teden,« je dejal po poročanju Slovenske tiskovne agencije.