Kandidati za županski stolček

Robert Golob verjame, da bo vsaj polovica njegovih kandidatov za župane izvoljena

M. T. V.
6. 11. 2022, 12.00
Deli članek:

Stranka Gibanje Svoboda bo na lokalnih volitvah 20. novembra s svojimi kandidati za župana nastopila v 51 občinah, še v dveh pa s skupnim kandidatom. Svojega kandidata imajo v devetih mestnih občinah, v Ljubljani in Slovenj Gradcu podpirajo zdajšnja župana (Zorana Jankovića in Tilna Kluglerja), svojega kandidata torej nimajo le v mestni občini Novo mesto. Predsednik stranke in vlade Robert Golob verjame, da bo vsaj polovica njihovih kandidatov za župane izvoljena.

M24
Na lokalnih volitvah bodo uspešni, če bo izvoljenih vsaj šest njihovih kandidatov, ki kandidirajo v mestnih občinah, pravi Robert Golob.

Kdo so torej kandidati Gibanja Svoboda v mestnih občinah, za katere Golob verjame, da imajo, še posebej v luči odsotnosti pokrajin, izjemno pomembno vlogo? 

STA
V Mariboru je županski kandidat Vojko Flis, nekdanji direktor UKC Maribor
Maribor

V Mariboru, kjer se bo za županski stolček potegovalo kar 15 kandidatov, je Gibanje Svoboda kandidirala Vojka Flisa, nekdanjega direktorja UKC Maribor, v času katerega so bolnišnico pretresale afere suma preskakovanja čakalnih vrst, nedovoljenega dela zdravnikov v zasebnih ambulantah med epidemijo ter izginotja medicinske opreme in pripomočkov. Kirurg, univerzitetni profesor in menedžer v zdravstvu, je zdaj direktor Kirurškega sanatorija Rožna dolina. V stranki Gibanje Svoboda ga med drugim označujejo za enega najzaslužnejših za ustanovitev medicinske fakultete v Mariboru. »Maribor krvavo potrebuje tehnološki napredek, stabilno gospodarstvo, vključujočo socialno politiko, digitalizacijo in zeleni preboj,« meni priznani žilni kirurg.

Mediaspeed
Aleš Bržan, zdajšnji župan Kopra, je bil priljubljen radijski voditelj.
Koper

V Kopru je Svoboda podprla aktualnega župana Aleša Bržana, čigar cilj ostaja sonaravno in trajnostno naravnana ter solidarna občina, »v kateri bi bilo tudi zabavno oziroma vsaj zanimivo živeti«. 46-letnika  večina pozna kot priljubljenega radijskega voditelja na Radiu Capris, kjer je skoraj dve desetletji vodil oddajo Aleš sam doma. A radio je bil v njegovem življenju le prijeten hobi, ki mu je popestril torkove večere, sicer pa je bil dejaven na več družbenih področjih in ima dober nabor izkušenj tudi na področju politike, predvsem študentske in mladinske: bil je dejaven v Klub študentov občine Koper, pozneje bil glavni pobudnik ustanovitve Mladinskega sveta Mestne občine Koper in njegov prvi predsednik, v obdobju 2007–2009 je bil generalni sekretar Študentske organizacije Slovenije, leta 2014 je postal član občinskega sveta. V zadnjem desetletju se je posvečal predvsem podjetništvu.

Kranj

Kandidat največje vladne stranke za kranjskega župana je Srečko Barbič, direktor podjetja Lokainženiring ter vodja kluba za smučarski tek in biatlon TSK Triglav Kranj. Je tudi član upravnega odbora Gospodarske zbornice za Gorenjsko, Razvojnega sveta za Gorenjsko in Združenja za inženiring pri GZS. Za kandidaturo se je odločil, ker v mestu vidi potencial. »Kranj razvojno vse bolj zaostaja za primerljivimi mestnimi občinami. V tem vidim izziv, da povrnem mestu nekdanji sijaj.«

Celje

V Celju je kandidat Gibanja Svoboda Uroš Lesjak, ustanovitelj in direktor visokotehnološkega podjetja Inovis. Za kandidaturo se je odločil, ker Celje v primerjavi z drugimi slovenskimi mesti nazaduje, Lesjak pa cilja na »tretje največje slovensko mesto z jasno začrtanim razvojem, ki vsem omogoča kakovostno življenje in uresničevanje osebnih ciljev«.

Velenje

Lidija Črnko odhaja v boj za županski stolček Velenja. Zaposlena je kot skrbnica informacijskega sistema v knjižnici Velenje, opravlja delo vodje analiz in razvoja, delala je tudi kot profesorica in programerka v zasebnem sektorju. »Zaslužimo si svobodno, pravično, dinamično, napredno, konkurenčno in gospodarsko razvito Velenje,« pravi.

Nova Gorica

V Novi Gorici Gibanje Svoboda v boj pošilja direktorja novogoriškega sodišča Sama Turela. »Želim si, da bi to območje izkoristilo vse priložnosti, ki jih ima, vse adute v rokavu. Da se premakne tam, kjer je že dlje časa na mestu, in da izboljšamo tisto, kar je v redu,« pravi 47-letni pravnik.

Krško

V Krškem je kandidat za župana Gibanja Svoboda Aleš Zorko, ki verjame, da lahko Krško postane »ena najbolj razvitih občin v Sloveniji in središče samostojne Posavske pokrajine«. Ekonomist je zaposlen kot vodja poslovne enote banke UniCredit, pred tem pa je delal kot finančni svetovalec fizičnim osebam in podjetjem.

STA
Štefan Petek, ki kandidira na Ptuju, je dolgoletni ravnatelja tamkajšnje glasbene šole, akademski glasbenik, profesorja klarineta in magister menedžmenta.
Ptuj

Na Ptuju ima Gibanje Svoboda precej znanega kandidata: dolgoletnega ravnatelja Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, akademskega glasbenika, profesorja klarineta in magistra menedžmenta Štefana Petka. Političnih izkušenj Petek sicer nima, a je prepričan, da lahko s svojimi dozdajšnjimi izkušnjami in znanjem vseeno pripomore k razvoju mesta.

Aleš Cipot
Županski kandidat Mitja Horvat je direktor BTC-ja v Murski Soboti.
Murska Sobota

Mitja Horvat je županski kandidat v mestni občini Murska Sobota, ki si želi, da bi njegovo mesto »spet postalo regijsko središče in ključni povezovalni člen celotne regije«. Inženir tekstilne konfekcije je večino svoje poslovne poti delal v gospodarstvu, tako doma kot v tujini, zadnjih deset let pa je direktor BTC-ja v Murski Soboti, pred tem pa je delal v gospodarstvu, tako doma kot tudi v tujini. Mimogrede: ne zamenjujte ga s soimenjakom ekonomistom, trenutnim županom občine Duplek!

Mediaspeed
Bernardka Krnc spet kandidira za županjo Šmarjeških Toplic, potem ko je lani po ponovnem štetju izgubila za zgolj dva glasova.
Še nekaj zanimivih imen

Verjetno bo znova zanimivo tudi v občini Šmarješke Toplice, kjer je kandidatka Gibanja Svoboda Bernardka Krnc, nekdanja dolgoletna šmarješka županja, ki pa je zadnje volitve izgubila proti Marjanu Hribarju. Na volitvah leta 2018 je bil v drugem krogu sprva razglašen neodločen izid, po vnovičnem preverjanju in štetju glasovnic pa je Hribar imel dva glasova več. Razpisane so bile že vnovične volitve, a jih je upravno sodišče tik pred zdajci preklicalo. Krnčeva se je za vnovično kandidaturo odločila tudi zaradi, po njeno, nekorektno zaključenih volitev pred štirimi leti.

Mediaspeed
Romana Purkart je nekdanja novinarka in urednica, zdaj v. d. direktorica javnega zavoda Turizem Bled.
Dokaj znano ime je tudi Svobodina kandidatka za županjo Bleda Romana Purkart, nekdanja novinarka in urednica na radiu Triglav, zdaj v. d. direktorice javnega zavoda Turizem Bled. Spomladi je na državnozborskih volitvah sicer kandidirala za poslanski sedež na listi stranke LMŠ v Škofji Loki.

Zanimiv je še kandidat iz Slovenske Bistrice, Ljubo Poles, ki je končal Mornariško vojaško akademijo v Splitu, je specialist obramboslovja, magister inženir navtike, narejeno ima šolo za ravnatelje, končal je študij za psihoterapevta zakonske in družinske terapije na teološki fakulteti. Vodil je različne vojaške enote v Slovenski vojski (SV), bil načelnik Centra za doktrino in razvoj Slovenske vojske ter obrambni ataše Republike Slovenije v Ljudski republiki Kitajski. Od leta 2020 je načelnik Katedre za strategijo in operativno veščino Centra vojaških šol SV in hkrati predavatelj na Šoli za častnike in Poveljniško-štabni šoli. Je tudi koordinator SV na področju Programa za izboljšanje obrambnega izobraževanja zveze Nato.