Spletni kalkulator

Preverite, ali ste upravičeni do energetskega dodatka in koliko boste prejeli

S.R.
11. 10. 2022, 11.00
Posodobljeno: 11. 10. 2022, 16.12
Deli članek:

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes skupaj z vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za socialne zadeve Barbaro Goričan predstavil spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, ki so ga pripravili na ministrstvu.

Bobo
Luka Mesec

Vsi upravičenci do energetskega dodatka, ki ga je vlada sprejela poleti ter ki ga bo upravičencem podeljevala med 1. novembrom letos in 31. marcem 2023, si bodo tako lahko na preprost način izračunali, do kakšnega dodatka so upravičeni.

Spletni kalkulator je na voljo na spletišču vlade pod poglavjem: Informativni izračun energetskega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka.

Kot je znano, višina energetskega dodatka znaša 200 evrov za samske osebe, 200 evrov za za družine z enim staršem, 118 evrov za vsakega otroka oziroma 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo ali vzgojo, 314 evrov za dvostarševske družine, povečano za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo, ter 314 evrov za revne pare brez otrok. Gre za približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji, je danes ponovil Mesec in dodal, da je kalkulator namenjen predvsem temu, da si bodo lahko ljudje na preprost način ogledali, ali so do dodatkov upravičeni.

Energetski dodatek se upravičencu izplača samo enkrat, pri čemer se ugotavljanje izpolnjevanja pogojev na podlagi veljavne odločbe za denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek izvaja v daljšem časovnem obdobju, in sicer od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023. Dodatek bo prejelo približno 71.000 posameznikov in družin. Finančne posledice so ocenjene na približno 18,4 milijona evrov.

Preprost izračun

Postopek je po navedbah Mesca razmeroma enostaven. Kalkulator po vpisu podatkov izračuna, do kakšnega dodatka je posameznik upravičen in pod kakšnimi pogoji. Minister Mesec je na novinarski konferenci sicer navedel, da je potrebno v kalkulator za izračun vpisati prihodke posameznika oziroma družine, kar pa ne drži. Minister se je za napako iskren opravičil. Kot je opozorila tudi Goričan, ki je na novinarski konferenci predstavila nekaj primerov izračuna, so do energetskega dodatka upravičene osebe, ki so prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Če tega ne prejemajo, pa so do njega upravičene, jih k oddaji vloge opozori kalkulator.

Koliko bodo prejeli upravičenci?

Možnih kombinacij je sicer veliko, zato se je tudi pojavila potreba po kalkulatorju. Glede na hiter izračun zgolj nekaterih primerov bodo gospodinjstva prejela:

- Ena odrasla oseba brez otrok - 200 evrov.
- Dve odrasli osebi brez otrok - 314 evrov.

- Ena odrasla oseba z dvema otrokoma in s skupno vzgojo in varstvom - 318 evrov.
- Dve odrasli osebi z dvema otrokoma in s skupno vzgojo in varstvom - 432 evrov.

- Ena odrasla oseba z dvema otrokoma in brez skupne vzgoje in varstva - 436 evrov.
- Dve odrasli osebi z dvema otrokoma in brez skupne vzgoje in varstva - 550 evrov.

Bobo
Luka Mesec in Barbara Goričan na današnji predstavitvi.

Nekateri sploh ne vedo, da jim pripada

Kot je danes še pojasnil Mesec, gre za ukrep, usmerjen v najrevnejša gospodinjstva, pri čemer statistični podatki kažejo, da so »pri nas najbolj socialno ogrožene ženske, ki živijo same in so starejše od 65 let. V tem smislu mi nismo želeli razdeliti denarja vsakemu po 200 evrov ne glede na dohodke, temveč povabiti tiste, ki so upravičeni do že obstoječih pomoči, ki jih garantira naša socialna država, v sistem.« Naznanil je, da so ta teden 113.000 upokojencem, »katerih pokojnina ne presega meje za upravičenost do varstvenega dodatka,« na domove poslali obvestilo o upravičenosti do energetskega dodatka in jih pozvali, naj se v zvezi z upravičenostjo do varstvenega dodatka obrnejo tudi na centre za socialno delo. »Na ta način želimo trajno skozi draginjo reševati revščino med upokojenci.« Dodal je, da bodo v zvezi s tem v prihodnosti skupaj s civilno družbo izvedli tudi nekatere akcije, »saj med temi ženskami, starejšimi od 65 let, marsikatera sploh ne ve, da ji pripada varstveni ali energetski dodatek.«