Fekalije v žalskem vodovodnem sistemu

Še vedno obvezno prekuhavanje, pri umivanju po obrazu še posebej pazljivo

G.G./STA
11. 10. 2022, 10.19
Posodobljeno: 11. 10. 2022, 13.14
Deli članek:

V Spodnji Savinjski dolini imajo resne težave z onesnaženo vodo. Zaradi kontaminacije pitne vode z mikrobi morajo prekuhavati vodo. Dobra novica je, da od četrtka niso zabeležili novega primera okužbe.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Žalska komunala je zdaj uvedla vsakodnevno kontrolo vsebine klora na vsakemu vodovodnemu sistemu, podjetje je prevzelo tudi subjektivno krivdo, zato se v komunali napovedujejo tudi kadrovske spremembe.

Začelo se je v začetku prejšnjega tedna, ko so prebivalci Polzele in okoliških krajev imeli prebavne motnje. Kar 99 jih je moralo obiskati pomoč v celjski bolnišnici. Kaj se je zgodilo? Po besedah direktorja žalske komunale Janeza Primožiča je onesnaženje pitne vode s fekalijami zgodilo v preboldskem raztežilniku Likovič s sistemom za pripravo vode. Zgodila se je tehnična napaka glede kloriranja vode. To napako so ugotovili pred osmimi dnevi, ko je nekaj oseb že imelo težave in so morali v bolnišnico. Izkazalo se je, da so v vodi prisotni norovirusi, ki veljajo za zelo kužne. Primožič je sicer ocenil, da temeljni vzrok ni bila ponedeljkova okvara na opremi za doziranje plinskega klora, ampak v snovi fekalnega ali še kakšnega drugega izvora, ki je domnevno vstopila v vodovodni sistem.

Včeraj je potekala izredna seja polzelskega občinskega sveta. Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so povedali, da je zaradi prisotnosti norovirusev nujno prekuhavati vodo za pitje, kuhanje, pripravo hrane, toplih in hladnih pijač ter ledenih kock, vodo za pranje sadja in zelenjave in vodo za umivanje zob. Hrano in napitke za dojenčke je treba pripravljati vedno s prekuhano vodo. V primerih, ko je prekuhavanje vode težko izvedljivo ali nepraktično, je treba namesto prekuhane uporabiti embalirano pitno vodo. Simona Uršič iz NIJZ je dodala, da je naj se imunsko oslabljenji ljudje in majhni otroci umivajo s prekuhano vodo, za odrasle pa to ni nujno. "Opozarjamo na posebno pozornost, da se ne bi ob tem polivali po obrazu," je dodatno opozorila.

Do nadaljnjega velja ukrep prekuhavanja vode. Preklicali ga bodo, ko voda ne bo več okužena. Analiza vzorcev, ki so jih vzeli v ponedeljek, ni rutinska, je zahtevna in lahko traja do pet dni. Vodo morajo prekuhavati v naseljih Šešče, Matke, Šempeter, Sp. Grušovlje, Zg. Grušovlje, Ločica ob Savinji.

Od četrtka ni bilo več novih primerov okužbe

Strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen je najprej naznanil dobro novico. Od četrtka niso zabeležili novega primer okužb, zato menijo, da je epidemija izzvenela. Širjenje norovirusa ali laično povedano trebušne gripe se dogaja predvsem prek rok, ki so okužene z blatom, lahko pa tudi preko izbruhanine, predmetov, kontaktov... Možnosti za širjenje je zelo veliko, ker so norovirusi zelo kužni.

Eržen je poudaril, da je bilo v vzorcih sicer odkritih več povzročiteljev, ki "lahko vsak zase povzroča okužba prebavnega trakta. Norovirus je bil le eden od teh." Prebivalcem predlagajo, da naj bodo pozorni, dokler izvidi dvakrat ne bodo ustrezni, potem pa, če ne več prisotnosti bakterij in virusov, lahko prenehajo izvajati ukrepe, ki so trenutno v veljavi. Pristojnost upravljalca je, da takoj, ko zazna, da je nekaj z vodo narobe, obvesti odjemalce, kaj je treba storiti. Eržen je dodal, da pričakujejo, da bodo preiskave zaključene do začetka prihodnega tedna.

Strokovni direktor NIJZ je ocenil, da je v omenjenem primeru najverjetneje prišlo do onesnaženja površinskega vodnega vira. V tem primeru je namreč pitna voda le meter ali dva pod površino. Kadar pride do močnih nalivov, dolgotrajnega deževja, obstaja večja verjetnost, da pride do spiranja določenih snovi v pitno vodo. Na teh področjih naj bodo poleg upravljalcev tudi prebivalci sami pozorni na stanje vode - kadar je motna ali je motna, naj je ne pijejo in naj delujejo preventivno in jo takoj prekuhavajo.