Se spomnite Boruta Petka?

Nekoč čudežni deček stranke SDS si je kupil vilo z bazenom

Tomaž Modic, Primož Cirman
6. 10. 2022, 17.02
Posodobljeno: 6. 10. 2022, 17.07
Deli članek:

Nedokončana vila nad Malečnikom, ki jo je gradil eden ključnih mož danes propadlega bioplinskega imperija Keter Group, je dobila novega lastnika.

Harvard
Borut Petek, tajnik in sekretar v dveh kabinetih nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše

Nad Malečnikom, naseljem v okolici Maribora, se na dva tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču razprostira nedokončana vila z bazenom. Pred desetletjem jo je začel graditi Tom Begovič, nekdanji solastnik propadlega bioplinskega imperija Keter Group, a ga je zaustavil osebni stečaj. Konec lanskega leta je prestižna nepremičnina dobila novega lastnika. To je postal Borut Petek, tajnik in sekretar v dveh kabinetih nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše. Po dostopnih podatkih je za objekt, ki skupaj meri 965 kvadratnih metrov, od tega pa ima skoraj 700 kvadratnih metrov notranjih površin, plačal 318.000 evrov. Ob nakupu je sicer Petek najel pol milijona evrov posojila pri nekdanji slovenski Sberbank. Še vsaj enkrat toliko bo odštel za dokončanje vile, ki v času nakupa ni imela ometanih sten, izvedenih tlakov, vgrajenih instalacij in stavbnega pohištva. To zelo verjetno pomeni, da bo Petka celoten projekt stal več kot milijon evrov. Gre za nepremičnino, ki je del zgodbe o kopanju bančne luknje v Novi KBM – in to v času, ko so jo obvladovali prav kadri iz kroga Boruta Petka, nekoč ključnega Janševega zaupnika pri kadrovanju v državnem gospodarstvu.

Sodišče/Finance.si
Nedokončana vila je bila prodana za 318.000 evrov.

Bioplinarne: zgodba Nove KBM in Francija Matoza

Nekoč druga največja državna banka je v času, ko jo je vodil Matjaž Kovačič, postala glavni financer vzpona Keter Groupa. Ta je z denarjem Nove KBM gradil bioplinarne, ki so se v ekonomskem smislu izkazale za nasedlo naložbo. Sprožile so tudi val uporov krajanov in okoljevarstvenikov zaradi načrtovanega kurjenja organskih odpadkov. Vodilni v Keter Groupu so imeli ves čas odlične povezave s SDS. Ko je vodenje Nove KBM ob nastopu druge Janševe vlade prevzel pokojni Aleš Hauc, kader Boruta Petka, je hišni odvetnik banke postal Franci Matoz, ki je kot svetovalec in pravni zastopnik delal tudi za Keter Group. Še več: ko je imperij Keter dokončno propadel in za sabo pustil za 40 milijonov evrov dolgov do bank, je imel prav Matoz ključno vlogo pri prodajah nekaterih bioplinarn iz stečajnih mas. Največjo, v Vučji vasi, je s pomočjo povezanih oseb odkupil in takoj zatem preprodal madžarski skupini Pannonia Bio. S tem poslom je v nekaj mesecih ustvaril skoraj 2,4 milijona evrov dobička. Toda Matoz očitno ni edini zmagovalec propada Keter Groupa, ki prihaja iz kroga SDS. To je zdaj postal tudi Borut Petek. Tudi gradnjo nepremičnine v Malečniku je namreč financirala Nova KBM. Tomu Begoviču je ob nakupu zemljišča leta 2010 odobrila 450 tisoč evrov posojila, ki ga nikoli ni vrnil. Še pred osebnim stečajem je Begovič lastništvo nedokončane vile prepisal na soprogo. Zaradi dolga je izvršbo sprožila družba EOS KSI, ki je od Nove KBM s popustom kupila večji paket terjatev. Mariborsko sodišče je v zadnjih letih nepremičnino v Malečniku večkrat poskušalo prodati na dražbi. Pred dvema letoma je bila izklicna cena le še 360 tisoč evrov, čeprav je njena ocenjena vrednost presegala 700 tisoč evrov.

Sodišče/Finance.si
Vila v času nakupa ni imela ometanih sten, izvedenih tlakov, vgrajenih instalacij in stavbnega pohištva.

Kaj danes počne Borut Petek

Kot že omenjeno, je Petek nekoč veljal za osebo iz najožjega Janševega kroga. Med njegovo prvo vlado je bil neformalni prvi kadrovik v državnem gospodarstvu. Februarja 2008 se je tudi ujel v policijske prisluhe nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak, s katero se je pogovarjal o razpisu za gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Danes v redkih javnih nastopih poudarja, da v politiki ni več aktiven, saj naj bi se iz nje potihoma umaknil že leta 2013, takoj po koncu mandata druge Janševe vlade. Kmalu zatem je postal gostujoči znanstveni raziskovalec na ameriški univerzi Harvard. Sodeluje še v svetu, ki sta ga ustanovila britanska univerza Oxford in mednarodna svetovalna družba GlobeScan. Tam po lastnih besedah pomaga iskati investitorje v visokotehnološka podjetja. Vmes pa je bil še svetovalec delovne skupine Evropske nogometne zveze (Uefa) za javne zadeve. Od jeseni 2020 Petek deluje kot strateški svetovalec v newyorškem svetovalnem podjetju Spitzberg Partners, ki ima pisarno tudi v Zagrebu. Tam jo vodi Zvonimir Mršić, nekdanji predsednik uprave hrvaške Podravke, ki je bil med letoma 2017 in 2019 član sanacijske ekipe v nekdanjem Agrokorju.

Sodišče/Finance.si
Vili pripada tudi manjši bazen.

Stanovanja pod Ljubljanskim gradom

V mesecih pred tem se je Petka v političnih in gospodarskih krogih omenjalo v povezavi s posli z zaščitno opremo v prvem valu epidemije covida-19. Zanikal je, da bi sodeloval v kakršnihkoli operativnih dogovarjanjih z Janševo vlado. Potrdil je le, da je dolgoletni prijatelj Marka Bitenca, lastnika podjetja Geneplanet, ki je državi dobavilo medicinske ventilatorje. »V preteklosti sem mu pomagal z nasveti,« je maja 2020 za Delo dejal Petek. Čeprav je Petek v istem pogovoru za časopis poudaril, da življenje načrtuje v ZDA, ima v Sloveniji že zdaj v lasti najmanj dve nepremičnini. Poleg nepremičnine v Malečniku je že skoraj desetletje lastnik 148 kvadratnih metrov velikega stanovanja pod Ljubljanskim gradom. S soprogo sta ga kupila aprila 2013, manj kot mesec dni po koncu druge Janševe vlade, ko sta pri Sberbank najela za 280 tisoč evrov posojila. V isti stavbi na Barvarski cesti v Ljubljani ima stanovanja več drugih posameznikov iz gospodarstva, pri čemer jih je več povezanih s politično desnico. Med bolj znanimi stanovalci so Vitoslav Türk, nekdanji direktor Elesa in pred leti vidni član SDS, Tomaž Schara, ki je v času prve Janševe vlade vodil Slovenske železnice (SŽ), in Dean Čendak, solastnik družbe Publikum Holding, ki se je pred leti preselil v Združene arabske emirate.