Lipnica

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se je pojavil rumeno-rdeč oblak neznanega plina

R.T.
4. 10. 2022, 11.55
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 12.15
Deli članek:

V okrožju Lipnica (Leibnitz) nedaleč od slovenske meje na avstrijskem Štajerskem so danes zjutraj zaradi uhajanja neznanega plina sprožili okoljski alarm.

Facebook/Jennifer Wildt
Neznan plin je uhajal iz podjetja za predelavo kovin v občini Ragnitz.

Rumeno-rdeč plin je malo pred 7. uro ušel iz podjetja za predelavo kovin Niro-Expertv kraju Ragnitz. Prebivalci so v ozračju opazili oblak neznane snovi, pri čemer so prva poročila nakazovala, da bi lahko šlo za strupeno dušikovo kislino, a se je to pozneje izkazalo za napačno. Za kakšno zmes plina je šlo, zaenkrat ostaja neznano. Pravzaprav so prve preiskave pokazale, da gre za zaenkrat še neznano mešanico.

Stanovalcem v občinah Ragnitz, Badendorf in Gundersdorf so sicer svetovali, naj se zadržujejo v notranjih prostorih ter zaprejo vsa okna in vrata, a so že ob približno 9. uri poziv preklicali. Oblasti so hkrati pojasnile, da v dogodku ni bilo nevarnosti za ljudi.

Na kraju je posredovalo 40 gasilcev, prispeli pa so tudi strokovnjaki za delo z nevarnimi kemičnimi snovmi. Domneva se, da je v podjetju za predelavo kovin prišlo do nepričakovane kemične reakcije, saj nekatere sestavne dele oziroma izdelke namakajo v posebnih rezervorjih, kjer jih pustijo več ur, tokrat pa so v rezervoarjih počivali celotno noč. Natančen vzrok sicer zaenkrat še ni znan, a v incidentu ni prišlo do poškodb. Da glede na prve ugotovitve strokovnjakov zaenkrat vse kaže, da plin prebivalcem ni predstavljal nevarnost, je pozneje potrdil tudi namestnik okrožnega glavarja Wolfgang Klemencic

Po navedbah delovodje v podjetju Wernerja Wallnerja je šlo sicer za povsem običajen delovni proces, ki pa je zaradi nepredvidenih okoliščin terjal nekaj dodatnih postopkov. »Kovinske dele so obdelali in očistili v močno razredčenem sredstvu, kar lahko traja tudi do 48 ur,« je pojasnil po poročanju časnika Kleinezeitung in dodal, da se lahko zaradi rje na kovinskih delih pojavijo plini, a da je bilo tokrat precej več plina kot običajno.