GROŽNJE IN PRITISKI

Kdo je predsedniški kandidat Gregor Bezenšek ml.? Zakaj ga povezujejo s sekto?

Ž.K.
4. 10. 2022, 05.44
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 08.39
Deli članek:

Prvič v zgodovini Slovenije se je zgodilo, da je eden od kandidatov, ki so uspeli zbrati potrebno podporo volivk in volivcev, odstopil. Kaj se skriva za bizarno politično zgodbo Gregorja Bezenška ml.

STA
Dokazov o grožnjah volilni štab Gregorja Bezenška ml. ni predstavil, prav tako na policijo ni podal nobene prijave.

arhiv
V volilnem štabu sta delovala tudi Nejc Jelen in Ajda Bezenšek Špetič.

Glasbenik Gregor Bezenšek mlajši je včeraj pojasnil, da se je odločil za odstop od kandidature za predsednika naše države. V izjavi za javnost je navedel, da so se zadnje čase nanj zaradi kandidature zgrinjali izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje. Kakšne, ni želel pojasniti, v volilnem štabu pa napovedujejo, da bodo po potrebi ukrepali tudi prek uradnih institucij. »Močno obsojam in odločno nasprotujem kakršnemukoli sovražnemu govoru in kakršnikoli agresiji,« je v izjavi za medije po umiku soglasja h kandidaturi dejal Bezenšek. Predvsem v zadnjem tednu je bil, kot je še pojasnil, deležen agresivnih in neposrednih groženj, na tem mestu pa je zanj »meja jasno in glasno prekoračena«.

Grožnje kandidatu in zaščita družine

»Doma imam ženo, hčerko in trimesečnega sina in nikakor ne morem dovoliti, da se sovraštvo na kakršenkoli način vmeša v pore našega družinskega življenja, zato sem sprejel odločitev, da odstopim od kandidature za predsednika,« je dodal Bezenšek, ki je na Državno volilno komisijo (DVK) prišel v spremstvu varnostnikov. Za kakšne grožnje točno je šlo, v Bezenškovem volilnem štabu še ne želijo pojasniti, vodja Nejc Jelen pa je včeraj zatrdil, da so grožnje šle tudi »v smeri fizičnega nasilja, eliminacije«. Dodal je, da grožnje jemljejo zelo resno, po potrebi bodo tudi ustrezno ukrepali pri za to pristojnih uradnih institucijah.

Od kod prihajajo grožnje?

Da groženji in pritiskov, ki naj bi ogrožali celotno družino, niso prijavili organom pregona, je precej nenavadno. Prav tako ni bilo nikakršnih namigov o tem, od kod naj bi te resne grožnje prišle. Glede na to, da raziskave javnega mnenja Bezenšku niso dajale nikakršnih možnosti za uspeh, si težko predstavljamo, da bi za omenjenimi grožnjami stali privrženci katerega od ostalih kandidatov oziroma kandidatk.

Je pa Bezenšek, ali bolje rečeno organizacija, za katero dela, imela v preteklosti kar nekaj nesporazumov z lokalno skupnostjo, iz katere izhaja. Tako lahko na Facebookovi strani Izobraževalnega centra Eksena najdemo videoizjavo slušatelja Roka Mastnaka, ki je pomagal pri zbiranju podpisov v podporo kandidaturi Gregorja Bezenška ml. V izjavi Mastnak opiše dogodek, v katerem je bil deležen očitka občanke Šentjurja, da je krog ljudi, zbranih okoli društva Eksena, sekta. Občanka naj bi svoje prepričanje utrdila še z izjavo, da si raje odreže roko, kot pa da podpre Bezenška ml.

Kako je bivši predsedniški kandidat povezan z Ekseno?

Gregor Bezenšek je zaposlen v družinskem podjetju Xena, d. o. o., iz Šentjurja. Podjetje vodi Ksenija Pečnik (mama Gregorja Bezenška) z možem Miranom Pečnikom. V okviru podjetja je več enot. Med njimi je oblikovalski studio Media Vibre, v katerem je zaposlen Gregor, Zasebni vrtec Viljem Julijan, ki ga vodi Ksenija Pečnik in v katerem je zaposlena Gregorjeva žena Nina, ter Izobraževalni center Eksena, ki nudi izobraževanja na področju odnosov in v katerem je zaposlena njegova sestra Ajda Bezenšek Špetič, ki jo je vključil v svoj volilni štab. Kot je ob kandidaturi povedal Bezenšek, je zgodba o njihovem družinskem podjetju nastajala dolgo časa, letos pa praznujejo 20. obletnico delovanja. Zaposleni, med njimi vsi družinski člani, imajo poleg formalne izobrazbe opravljeno večletno izobraževanje na področju odnosov po teoriji Eksena, ki jo je soustvarila Gregorjeva mama Ksenija Pečnik. Ekskluzivni uradni predstavnik te teorije je Izobraževalni center Eksena, osnove teorije pa so opisane v knjigi Vrednost neuspeha avtorice Ksenije Pečnik (prej Bezenšek).

Društvo Viljem Julijan
Po sinovi smrti je Bezenšek z ekipo zagnal dobrodelno organizacijo Viljem Julijan.

Očitki sokrajanov

Očitki, ki letijo na društvo in Izobraževalni center Eksena, niso novi. Pred leti smo tudi v uredništvo prejeli več pisem, ki so nas opozarjala na nenavadno dogajanje v društvu Eksena in nas naprošala, naj preverimo, kaj se dogaja v Šentjurju, češ da tam deluje sekta. Ko smo na društvo naslovili več novinarskih vprašanj, je v naše uredništvo pridivjal dr. Nejc Jelen, zdajšnji vodja volilne kampanje Gregorja Bezenška in vse očitke zavrnil ter jih pripisal zavisti in nevednosti sokrajanov. Da se krajani Šentjurja in člani društva Eksena ne razumejo najbolje, dokazuje tudi zapis dr. Jelena iz leta 2019, ko je Društvo Vilijem Julijan, ki prav tako spada v »ekosistem« Eksene, organiziralo vseslovenski pohod z rdečimi baloni v podporo otrokom z redkimi boleznimi. »Žal smo doživeli to, da se pohodu, razen naših prijateljev iz vse Slovenije, ni pridružil niti en naš sokrajan,« je takrat zapisal Jelen in dodal: »Viljem Julijan in njegova družina v domačem kraju v situaciji najhujše človeške stiske in tragedije nista dobila kančka podpore ali sočutja. Bilo pa je veliko obrekovanja in celo privoščljivosti do staršev, medtem ko jima je doma v naročju umiral otrok.«

Brez dokazov

Že takrat je Jelen trdil, da naj bi posamezni krajani Šentjurja škodovali društvu: »Videl sem nekatera sporočila, ki so bila polna iz laži sproduciranega sovraštva in ob katerih mi je zaledenela kri. To vemo tudi iz prve roke, saj so nas mnogi pomembni in vplivni poklicali ter nam to povedali.« V nadaljevanju je Jelen zapisal celo, da naj bi obstajal načrt, kako jih izgnati iz Šentjurja. A tako kot ob včerajšnjem Bezenškovem odstopu tudi takrat ni predstavil nikakršnega dokaza, nobenega zapisa, sporočila, citata ali fotografije.