Še več pritiskov za vlado

Po zdravnikih bi višje plače tudi gasilci

P.K.
3. 10. 2022, 13.45
Posodobljeno: 3. 10. 2022, 14.42
Deli članek:

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je vladi poslal pisni poziv, v katerega je zapisal, da mora čimprej priti do sklenitve dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij in s tem uvrstitvi delovnih mest v dejavnosti poklicnega gasilstva v višje plačne razrede.

Primorske novice
Gasilci so poleti bilipeklenski boj z ognjem na Krasu.

V pozivu so zapisali, da je predsedstvo njihovega sindikata prejšnji teden obravnavalo
predlog dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, "hkrati s tem pa tudi pričakovanja in zahteve poklicnih gasilcev, da se delovna mesta v dejavnosti poklicnega gasilstva v okviru odprave plačnih nesorazmerij nujno uvrsti v višje plačne razrede," so sporočili.

Takšnim zahtevam, nadaljujejo, botruje več dejavnikov; "vse višji stroški osnovnih življenjskih potrebščin, rast cen energentov, stopnja inflacije, ki niža realno vrednost trenutnih plač in nenazadnje oz. v prvi vrsti dvig delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva v višje plačne razrede novembra 2021," je njihovo osrednje sporočilo, s katerim naslavljajo vlado.

To se je zgodilo o zadnjem zvišanju plač

Poudarili so, da poklicni gasilci ne nasprotujemo uvrstitvam zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva v višje plačne razrede, "izražamo pa nestrinjanje, ker se je ostale skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicne gasilce, v teh postopkih izločilo. S tem so bila plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena," so dejali.

Nataša Juhnov
Gasilci so bili spet izločeni.

Pojasnijo, da je v njihovem primeru prišlo do neposredne rušitve plačnih razmerij z višjo uvrstitvijo delovnih mest: srednja medicinska sestra v reševalnem vozilu v 28 plačni razred, zdravstveni reševalec v 33 plačni razred, diplomirana medicinska sestra v reševalnem vozilu v 40 plačni razred in diplomirana medicinska sestra v reševalnem vozilu z opravljenim preverjanjem iz NMP v 41 plačni razred. "Gre za delovna mesta kolegov in kolegic, s katerimi se na dnevni ravni srečujemo na najzahtevnejših intervencijah, kjer družno rešujemo življenja ponesrečencev ter doživljamo nepredstavljivo travmatične dogodke. Zato poklicni gasilci v okviru enotnega plačnega sistema v javnem sektorju zahtevamo enako obravnavo, kot so jo bili ob zadnjih dvigih novembra 2021 deležni kolegi iz zdravstvenih reševalnih postaj, ki jih omenjamo. Zahtevamo višje uvrstitve delovnih mest v dejavnosti poklicnega gasilstva najmanj za toliko plačnih razredov, kot so jih bila deležna navedena delovna mesta iz zdravstvenih reševalnih postaj," sporočajo pristojnim.

Andrej Petelinšek
Zahtevajo višje uvrstitve delovnih mest v dejavnosti poklicnega gasilstva najmanj za toliko plačnih razredov, kot so jih bila deležna navedena delovna mesta iz zdravstvenih reševalnih postaj.