kaj se dogaja na hrvaški obali

Slovenske lastnike zemljišč v Biogradu oškodovali za (vsaj) 415.000 evrov

Dženana Kmetec
1. 10. 2022, 07.38
Deli članek:

Leta 2008 se je začel kompleksen in dolgotrajen postopek prodaje nepremičnin v Biogradu na Moru. Takratni župani 16 spodnjepodravskih občin so sprejeli sklep, da je nekdanji počitniški dom in zemljišča na vrhunski lokaciji, tik ob morju in marini, najbolj smiselno prodati. Našli so kupca, ki je vplačal aro, a posla zaradi poznejših posegov Republike Hrvaške in občine Biograd na Moru vse do danes niso mogli dokončno izpeljati. Sodišče v Zadru je to poletje sprejelo odločitev, na podlagi katere bi po 14 letih prodajni postopek vendarle lahko kmalu končali.

Črtomir Goznik
V stavbi, ki je leta prazna, so nekoč počitnikovali otroci iz velike občine Ptuj.

Varaždinsko podjetje Patting (danes 2E) je varščino za omenjene nepremičnine v višini 311.700 evrov vplačalo leta 2008. Po prvotni pogodbi bi skupna vrednost prodanega zemljišča znašala 1,1 milijona evrov. Danes je to vredno bistveno manj. Ocenjena vrednost, po kateri bo očitno tudi prodano, je 685.000 evrov. Razlog pa: posegi, ki sta jih tako Republika Hrvaška (RH) kot občina Biograd na Moru izpeljali na lastno roko, brez soglasja lastnikov. Na ta račun so občine Spodnjega Podravja izgubile več sto tisoč evrov.

Tudi po uzurpaciji izkazali pripravljenost za nakup

Zemljišča v slovenski lasti so dobesedno razdelili na dva dela. Na elitni lokaciji je bilo tako odtujeno okoli 1500 kvadratnih metrov zemljišča, po katerem zdaj potekata na novo urejena cesta in pločnik.

Kljub temu je podjetje 2E izkazalo pripravljenost za dokončno sklenitev posla, za prodajo čistega deleža, torej tistega, ki je po navedenih posegih ostal v lasti občin. Nove cenitve so zajele razmejitev na dejansko stanje, ki velja, odkar sta se na delih zemljišča kot lastnici vknjižili RH in občina Biograd. Sočasno z novimi parcelacijami so leta tekli tudi dolgotrajni sodni postopki, ki se še vedno niso povsem zaključili.

Končno bi lahko postopek izpeljali do konca

Na ptujski občini vendarle vidijo luč na koncu tunela. Prodajni postopek bi lahko kmalu pripeljali do konca: »Lahko se pohvalimo, da nam je v tem mandatu z veliko vloženega truda ter angažiranosti županje in sodelavcev uspelo zadevo približati koncu, kar je bilo morda še pred kratkim videti kot misija nemogoče; 27. junija letos so občine solastnice nepremičnin v Biogradu na Moru in kupec, družba 2E, d. o. o. (pravni naslednik družbe Patting), sklenili zunajsodno poravnavo za realizacijo prodaje tistega dela zemljišča, kjer je vknjiženo solastništvo občin. V zvezi s tem so se opravili vsi postopki pred slovenskimi in hrvaškimi notarji. V tem delu je vložen tudi predlog za vpis lastninske pravice kupca v zemljiško knjigo. Nadaljnje aktivnosti bodo možne, ko bodo izbrisane zaznambe – ugovori RH in mesta Biograd, ki preprečujejo vpis kupca (2E) v zemljiško knjigo. Ta mesec smo od občinskega sodišča v Zadru prejeli sklep, v katerem je sodišče ugovore RH in občine Biograd kot neutemeljene zavrnilo. Čakamo na pravnomočnost sklepa.«

Zemljišče bo prodano za 685.000 evrov, kupnina je deponirana pri notarju in bo realizirana, ko se bo lahko kupec kot lastnik vpisal v zemljiško knjigo. Če od skupnega zneska odštejemo vplačano varščino (ki se je stekla v proračun Mestne občine Ptuj, drugi svojih deležev še niso prejeli), je deponiranih le še nekaj manj kot 370.000 evrov. Čakanje se bo prihodnjemu lastniku vendarle izplačalo. Za kvadratni meter gradbenega zemljišča ob morju bo plačal približno 204 evre.

....

Vrednost nepremičnin vidno padla

Po pogodbi izpred 14 let naj bi podjetje Patting kupilo zemljišče površine 4894 m², po uzurpaciji je od šestih parcel občinam Spodnjega Podravja ostalo le še 3363 m². Na delu parcel sta se namreč vknjižili RH in zadrska županija. Uredili so cesto, pločnik in objekt v marini. Podjetje Patting (oziroma njegov pravni naslednik 2E) je vplačalo 317.000 evrov varščine, po pogodbi naj bi za to parcelo odšteli skupno 1,1 milijona evrov. Po omenjenih posegih je vrednost nepremičnin za dobrih 400 tisočakov nižja.