Dars je pojasnil

FOTO: Posledice jutranje nesreče so odstranjevali do polnoči, krive so bile mesnine

S.R.
30. 9. 2022, 12.47
Deli članek:

Kdor je včeraj čez dan po štajerski avtocesti krenil v smeri Maribora, je pred predorom Podmilj med Blagovico in Trojanami zagotovo naletel na gnečo. Dars je pojasnil, kaj natančno se je dogajalo.

Dars
Prevažal je zamrznjeno meso, zato je morala posredovati sanitarna inšpekcija.

Promet je potekal po polžje, avtocesto je namreč že v zgodnjih jutranjih urah ohromila prometna nesreča. Kot je poročala uprava za zaščito in reševanje, sta tam malo pred 6. uro trčili osebno in tovorno vozilo, pri čemer se je slednje prevrnilo na bok. Na kraju so posredovali gasilci, v nesreči pa ni bilo poškodovanih, a je odstranjevanje posledic vseeno trajalo ves dan. Posledično je bil na tem odseku večino dneva odprt le prehitevalni pas.

Pri Darsu so se na kritike glede dolgotrajne intervencije, ki so jim jih namenili številni državljani, danes odzvali z izčrpnim pojasnilom. Prevrnil se je namreč tovornjak z zamrznjenim mesom, kar pa terja posebno posredovanje, saj je morala na podlagi odredbe policije zaradi živilskega tovora za odvoz s kraja poskrbeti sanitarna inšpekcija oziroma njen pogodbeni podizvajalec.

Dars
Tovornjak so odstranili šele malo pred polnočjo.

Po navedbah policistov je osebno vozilo znamke BMW z romunskimi registrskimi oznakami najprej trčilo v varnostno ograjo, zaradi česar je obstalo na cesti. Slovaško tovorno vozilo se mu je poskušalo izogniti, pri tem pa je tudi samo trčilo v varnostno ograjo in se prevrnilo na bok. Dars je nemudoma ukrepal ter obvestil pristojne službe in poskrbel za ustrezno prometno signalizacijo. Za vse nujne postopke za zavarovanja kraja prometne nesreče in dokazov so poskrbeli gasilci in policisti, na Darsu pa so se lotili reševanja vozil, ki so bile ujete v zapori.

Malo pred 7. uro je nato na kraj prometne nesreče prispel Darsov pogodbeni izvajalec avtovleke, in sicer podjetje Draganovič, ki pa je lahko s kraja odpeljal le osebno vozilo. Policije je namreč odredila, da bo za odvoz živilskega tovora poskrbela sanitarna inšpekcija. Malo pred 9. uro so nato prejeli informacijo, da je sanitarna inšpekcija za odvoz in uničenje mesa pooblastila podjetje Koto. »Med 11. in 14.02 uro je potekal pretovor in odvoz mesa, ki so ga opravila tri tovorna vozila podjetja Koto. V tem času smo v družbi Dars skupaj s policijo sprejeli odločitev, da bomo takoj po končanem odvozu tovora odprli en prometni pas, da bi čim hitreje sprostili promet po štajerski avtocesti v smeri Maribora,« so pojasnili ter dodali, da »tovornega vozila ni bilo mogoče premakniti, da bi lahko sprostili dva pasova.« Tako so nekaj minut po 14. uri odprli prehitevalni pas, odstranitev tovornega vozila pa preložili na nočni čas, ko je na avtocesti manj prometa. Malo pred 22. uro so avtocesto znova zaprli, tovorno vozilo dvignili in odpeljali ter sanirali varnostno ograjo. Odsek avtoceste so nato znova odprli ob 23.30 uri.

Dars
Tovornega vozila ni bilo mogoče premakniti, da bi lahko sprostili dva pasova.