Epidemija covida-19

Ostajamo odprta družba, na voljo imamo veliko orožij, tako se covid končno "približuje gripi"

S.R., M.T.V.
30. 9. 2022, 10.46
Posodobljeno: 30. 9. 2022, 11.56
Deli članek:

Kaj je najnovejšega na področju epidemije covida-19 v Sloveniji? Trenutne razmere danes predstavlja močna zasedba odločevalcev in strokovnjakov.

Bobo
Mario Fafangel in Danijel Bešič Loredan.

Na današnji novinarski konferenci, povezani s trenutnimi razmerami na področju epidemije covida-19, nastopajo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ Mario Fafangel, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc, namestnik vodje delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini NIJZ infektolog Janez Tomažič, strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in vodja službe za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu za zdravje Tanja Petkovič.

Bešič Loredan je v kratkem uvodu pojasnil, da se načrt, ki so si ga zastavili poleti, zdaj jeseni uspešno udejanja, in da sistem funkcionira. Posebej je izpostavil "tvorno in učinkovito sodelovanje" med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za zdravje in drugimi deležniki. Covid je z nami, prihaja gripa in namen je, da covid sprejmemo ter skozi jesen in zimo gremo kot odprta družba. Državljane je pozval, naj se držijo že znanih priporočil, v primeru bolezni ostanejo doma in sprejmemo novo realnost. "Naš zdravstveni sistem želimo ohraniti tak, kot je, da vsi bolniki pridejo do zdravstvenih storitev, ko jih potrebujejo." Jesen in zimo želimo preživeti tako, da bomo spomladi še bolj odprta družba, je še poudaril.

Temelj ostaja cepljenje

Tomažič je nato pojasnil, da imajo kliniki in zdravniki v zadnjem času na voljo kar veliko orodij oz orožij, s katerimi lahko borijo proti covidu. Temelj še vedno predstavlja cepljenje, pri čemer je Tomažič posebej izpostavil novo zdravilo Paxlovid, ki je učinkovito oralno zdravilo. Potrebo po hospitalizaciji po njegovih besedah zmanjša skoraj za 90 odstotkov in v večji meri smrtnost. Je tudi zelo varno, a ga morajo zdravniki, ki ga predpisujejo, dobro poznati. Predpisuje se predvsem starejšim z večjim številom komorbidnosti, zato je treba biti pri predpisovanju previden. Čeprav se daje le pet dni, lahko pride v primeru drugih zdravil do soočinkovanja. Namenjeno je predvsem osebam s hudo imunsko pomanjkljivostjo, ki se slabše odzovejo na cepljenje in so dovzetni za okužbe. Tudi vsem starejšim od 60 let, še posebej, če imajo kakšne dodatne bolezni ali prekomerno težo.

Kot je še navedel Tomažič, covid pogosto primerjamo z gripo, a če primerjamo cepiva proti covidu s cepivi proti gripi, je prvo neprimerno bolj učinkovito. Enako velja za zdravila. Še vedno je covid hujša in nevarnejša bolezen od gripe, je poudaril, a dodal, da "če uporabimo vse orožja, ki jih imamo na voljo," tako cepiva kot zdravila, se z vidika hospitalizacij "približujemo gripi."

Fafangel: prenetiva in zdravljenje

Vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ Mario Fafangel je poudaril, da nas čakata še ena jesen in zima s covidom in gripo. "Številke okužb že naraščajo, tako kot drugod po Evropi. Na koncu bodo zopet bolj uspešne države, ki bodo imele boljšo precepljenost," je poudaril in zopet ljudi pozval k cepljenju. "S tem ko skrbimo najprej za svoje zdravje, skrbimo tudi za zdravje drugih." Dejal je še, da so na NIJZ pripravljeni na vse scenarije, a kot kažejo projekcije, bo število okuženih naraščalo še do druge polovice oktobra, s tem pa seveda tudi število hospitaliziranih, nato pa se bo krivulja najverjetneje spet začela malce spuščati. Na srečo je različica omikron, ki je trenutno prevladujoča, "spremenila pravila igre«, saj je sicer zelo kužna, a hkrati ni tako huda, zato je hospitalizacij bistveno manj. Glavna taktika »spopada s covidom« sta tako zdravljenje in preventiva. »Imamo nova prilagojena cepiva za preventivo in nova zdravila za zdravljenje – oboje moramo uporabiti," je zaključil Fafangel.

Tea Stegne Ignjatovič je nato spregovorila o cepljenju v ZD Ljubljana, kjer so ob prihodu novega cepiva zaznali večji interes, zato so tudi povečali število cepilnih mest in ekip. Cepljenje je po njenih navedbah fleksibilno. Prejšnji teden so denimo cepili 300 oseb, danes, ko je cepilni center odprt ves dan, pa jih pričakujejo približno 600. Večinoma gre sicer za cepljenje s četrtim odmerkom, pri čemer je največje povpraševanje po novem cepivu. Do pet oseb na dan pa se cepi tudi s prvim odmerkom, "česar smo še posebej veseli." Dejala je, da cepljenje poteka dovolj tekoče, a si v naslednjih dneh želijo še več zanimanja.

Fafangel se je na koncu dotaknil tudi gripe, ki bo naokoli krožila tudi letos in ki prav tako poskrbi za svoj delež hospitalizacij. "Okoli gripe ne blestimo, tam pa res ne blestimo," je glede cepljenja proti gripi, ki se bo kmalu začelo, dejal Fafangel, ki je predvsem starejše pozval, naj razmislijo tudi o tem.

Dotaknil se je tudi vprašanja porabe javnih sredstev, saj stara cepiva ob pojavu novih, prilagojenih za omikron, pogosto gredo v nič. Priznal je, da to "ni nekaj lepega," a kot epidemiolog zagovarja predvsem čim večjo predcepljenost. Pričakovano je, da bodo ljudje zdaj vprašali za novo cepivo. Obe cepivi, ki sta prilagojeni na omikron, sta odlični, vsak pa naj dobi tistega, ki si ga želi, a bistvena je precepljenost, je poudaril. Na dolgi rok bo po njegovih navedbah država prišparala veliko več, če gremo skozi to jesen in zimo zaščiteni ter z majhnim bremenom covida, kot nas bo stalo tisto, kar bomo zapravili za cepiva, ki bodo potencialno uničena ali pa bodo v okviru globalne pobude za pravično razdelitev cepiva Covax odšla v druge države, ki "niso tako priviligirane, kot je Slovenija."