Eni bi že kurili, drugi še ne

FOTO: V Velenju konflikt med stanovalci zaradi začetka kurilne sezone. »Pridi v pritličje, pametnjakovič«

R.T.
29. 9. 2022, 20.07
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 20.14
Deli članek:

Ogrevati ali ne ogrevati? Odločitev je v rokah etažnih lastnikov ali upraviteljev, a so priporočila jasna.

Facebook/Naše Velenje
Zbiranje podpisov za začetek kurilne sezone.

Facebook/Naše Velenje
Celotno obvestilo etažnim lastnikom.

Znano je, da se kurilna sezona v skladu s priporočili začne, ko je zunanja temperatura zraka ob 21. uri v drugi polovici leta prvič tri dni zapored nižja ali enaka 12 stopinjam Celzija. Četrti dan se nato v blokih običajno »zakuri,« a je odločitev prepuščena dogovoru z etažnimi lastniki oziroma upravniki večstanovanjskih stavb.

V mnogih večstanovanjskih stavbah po Sloveniji so radiatorji že topli, saj so bili navedeni pogoji marsikje izpolnjeni v zadnjem tednu. Številni etažni lastniki na drugi strani z ogrevanjem še oklevajo in ob vsesplošni draginji raje še za nekaj časa stisnejo zobe in tudi denarnico. Nepresenetljivo lahko to med stanovalci vodi do konfliktov. Tak je tudi primer nekega stanovanjskega bloka v Velenju.

»Kar nekaj stanovalcev je že, kateri bi začeli z ogrevanjem bloka oz. stanovanj. Prosim za podpise vseh, kateri se strinjajo, da lahko začnemo s kurilno sezono,« se glasi sporočilo, ki je na oglasni deski pričakalo stanovalce v enem od velenjskih blokov. Nekaj bolj zmrzljivih je s svojim podpisom že izrazilo podporo začetku kurilne sezone, a se v stavbi kot kaže nahaja tudi nekaj srditih nasprotnikov. »Ni šans,« je z velikimi črkami zapisal prvi, drugi pa se je obregnil, da bi se že »pri 15 stopinjah Celzija kurilo.« Slednjemu je eden od zmrzljivih stanovalcev odgovoril: »Pridi v pritličje, pametnjakovič.« Bolj drzen je bil še eden od podpornikov čimprejšnjega ogrevanja, ki je dodal opazko, da bi »lahko že ogrevali, ne pa da podpise zbirate.« Tudi temu ni ostal dolžan eden tistih, ki bi še odlašali. »Če te zebe, si pa kuri,« mu je zabičal.

»Ste si pred leti predstavljali, da bi se s sosedi prepirali, ali naj vklopijo centralno ogrevanje ali ne...takole v enem izmed blokov zbirajo podpise za ogrevanje, seveda tisti, ki so proti, so to tudi jasno napisali...eni imajo raje hladno stanovanje, da privarčujejo kakšen evro. Imate tudi vi podobne težave?« so ob objavi svoje misli strnili na Facebook strani Naše Velenje.