Ravnanje predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar je vzel pod drobnogled Inšpektorat RS za šolstvo in šport. Med predsedniško kampanjo je namreč ob obisku gimnazije v Brežicah stopila v razred in nagovorila dijake. Fotografijo s srečanja je sprva objavila na družbenih omrežjih, a jo je nato umaknila. Le zakaj?

»Nastopi kandidatov ne sodijo v šolski prostor«

Da je »v vrtcih in šolah prepovedano delovanje političnih strank in njihovih podmladkov«, kot je določeno v 72. členu zakona o organizaciji in financiranju izobraževanja, bi Nataša Pirc Musar kot pravna strokovnjakinja, za kogar se ima, morala vedeti, a je bila vseeno tako predrzna in je kršila zakon.

»Nastopi predsedniških kandidatov – ne glede na to, ali delujejo kot kandidati političnih strank ali kot neodvisni kandidati – ne sodijo v šolski prostor,« je za Reporter pojasnilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ob tem je navedlo omenjeni 72. člen zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).

IRSŠŠ se ni odločil za nadzor

S primerom iz Brežic, torej z vstopom Nataše Pirc Musar v enega od razredov gimnazije med poukom, se je po navedbah ministrstva seznanil Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo in šport (IRSŠŠ). Primer je proučil po uradni dolžnosti, v smislu kršitve 72. člena ZOFVI: »Po pridobljenih pojasnilih, da je na povabilo ravnatelja potekal ogled objekta, pri čemer se niso izvajale aktivnosti v zvezi z volilno kampanjo, se IRSŠŠ ni odločil za nadzor.«

gregor bezensek
Facebook
Podobno kot Pirc Musarjeva je med volilno kampanjo storil predsedniški kandidat Gregor Bezenšek.

Podobno tudi Bezenšek

Podobno kot kandidatka Nataša Pirc Musar je med volilno kampanjo storil predsedniški kandidat Gregor Bezenšek. S svojo soprogo in dijakom je vstopil v razred Biotehniške srednje šole v Mariboru in prav tako nagovoril dijake, vendar IRSŠŠ, kot pojasnjujejo na ministrstvu, s tem primerom ni bil seznanjen in ga tako ni proučil.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sicer izpostavilo: »Dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem, lahko v javnem vrtcu ali šoli izvajajo samo z dovoljenjem ravnatelja, ki pa mora pri tem spoštovati zakonsko prepoved iz 72. člena ZOFVI.« To seveda pomeni, da sta skupaj s kandidatoma, Natašo Pirc Musar in Gregorjem Bezenškom, zakon kršila tudi ravnatelja omenjenih šol, Gimnazije Brežice in Biotehniške srednje šole v Mariboru.