Slabi obeti

Arso opozarja: Z morja prihajajo nevihte z nalivi, hitro lahko udarijo hudourniki!

S.R.
28. 9. 2022, 20.32
Posodobljeno: 28. 9. 2022, 21.11
Deli članek:

Nevihte so z juga dosegle Slovenijo. Obeti tudi za četrtek niso dobri.

Arso
Stanje ob 20.25 uri.

Pri Agenciji RS za okolje so v sredo izdali opozorilo, da je od večera do noči na soboto predvsem na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije zelo velika verjetnost za deževje z močnimi in dolgotrajnimi nalivi. Padavine se bodo sicer ponoči razširile nad vso Slovenijo, pri čemer jih bodo spremljale tudi nevihte z nalivi.

Kot so pri Arsu malo pred 20. uro zapisali na Twitterju, nad Tržaškim in Kvarnerskim zalivom že nastajajo nevihte z nalivi. "V naslednjih urah se bodo izraziti padavinski pasovi pomaknili tudi v notranjost Slovenije. Možen bo hiter porast hudourniških vodotokov," so opozorili. Pojasnili so še, da bomo v višinah vse do sobote pod vplivom južnih vetrov, ki bodo prinašali zelo vlažen zrak. Nad morjem in na gorskih pregradah bodo izrazita dviganja zračnih mas, zato bodo nastajale obilnejše padavine. "Situacija je podobna, kot pred 14 dnevi, le da tokrat struge rek niso prazne. Na sliki je skupna vsota padavin v septembru. Na nekaterih vremenskih postajah je do sedaj padlo že nad 500 mm dežja," so še navedli.

V četrtek bo sicer večinoma oblačno z obilnejšimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte. Manj dežja bo ob morju, kjer bo pihal okrepljen jugo. Ponekod v notranjosti bo zapihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18, na Primorskem do 22 stopinj Celzija. Oblačno in občasno deževno bo tudi v petek, ko bodo še možni krajevni nalivi. Do sobote zjutraj bo dež ponehal. V soboto bo spremenljivo oblačno z jutranjo meglo, možna bo še kakšna ploha. Pihal bo jugozahodnik. Topleje bo. V nedeljo kaže na deloma sončno vreme z jutranjo meglo.