Izdani računi

Ivan Simič opozarja na zavajanje, taka je prava slika

Ž.K.
28. 9. 2022, 20.00
Posodobljeno: 28. 9. 2022, 20.25
Deli članek:

Davčni strokovnjak Ivan Simič in nekdanji prvi mož Finančne uprave RS Ivan Simič meni, da se podatke finančne uprave glede števila izdanih računov v Sloveniji prireja in napak prikazuje.

furs
Primerjava števila izdanih računov med leti 2019 in 2022 kaže, da se število izdanih računov vedno zviša po mesecu februarju.

V Sloveniji smo na predlog prejšnje vlade ukinili obvezno tiskanje papirnih računov. Pomislek takratne opozicije je bil, da bo to odprlo vrata za možnost zlorab in davčnih utaj. Kolegi s portala 24ur.com so objavili članek v katerem so s podatki Finančne uprave dokazovali, da se je število izdanih računov od uvedbe ukrepa zmanjšalo in da zaradi tega cveti siva ekonomija. Na to se je ostro odzval nekdanji direktor FURS Ivan Simič in poudaril, da se je število računov od februarja 2022 do avgusta močno dvignilo.

Ker se je nova vlada odločila ponovno uvesti obvezno tiskanje papirnatih računov, je podatek o tem, kako so podjetniki sprejeli predhodno ukinitev. Dejstvo je, kot opozarja Ivan Simič, da je od februarja do avgusta število izdanih računov naraslo. A dejstvo je tudi, da podatki preteklih let kažejo, da gre za trend, ki ga lahko pričakujemo ob vsakem normalnem poslovnem letu. To namreč kaže graf števila izdanih računov iz leta 2019, pa tudi iz koronskih let 2020 in 2021.

Ivan Simič sicer trdi, da je primerjava podatkov o številu izdanih računov v letu 2019 in 2022 nekorektna. »Leto 2019 je sledilo uspešnim predhodnim letom, leto 2022 pa je sledilo dvema korona letoma (2020 in 2021),« je zapisal na svojem blogu.

FURS
Število izdanih računov po letih.

A bolj kot skupne številke izdanih računov so zaskrbljujoče številke, ki kažejo, kaj se dogaja posameznih dejavnostih. Te podatke lahko vidite spodaj in o njih Ivan Simič ne govori. Glede na to, da je naše gospodarstvo v zadnjih letih bolj ali manj na »prepihu,« je s podatki, ki so na voljo, sicer težko potegniti prave zaključke.

FURS
Primerjava izdanih računov Frizerjev, kozmetične dejavnosti in pedikerjev po mesecih

FURS
Mesečna primerjava izdanih računov po dejavnostih

FURS
Mesečna primerjava izdanih računov po dejavnostih

FURS
Mesečna primerjava izdanih računov po dejavnostih