europolov seznam

FOTO: To so najbolj iskani zločinci v Evropi, med njimi dva Slovenca

R.T.
28. 9. 2022, 15.03
Posodobljeno: 28. 9. 2022, 15.44
Deli članek:

Iskani so zaradi hudih oblik kaznivih dejanj, storjenih v Evropi, kot so umor, trgovina z ljudmi, oborožen rop in terorizem.

Policija
Aleš Pevec in Mladen Samardžija

Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST - mednarodna mreža policistov, ki lahko takoj ukrepajo in izsledijo ubežnika, ko je to potrebno. Njena članica je tudi slovenska enota za ciljno iskanje oseb FAST) z današnjim dnem zaganjata najnovejšo kampanjo, da bi spodbudila iskanje članov organiziranih kriminalnih združb, ki so se izognili roki pravice, in sicer z anonimnimi namigi javnosti.

Kampanja je v preteklih letih že dosegla pomembne uspehe. Spletna stran EU Most Wanted je bila prvič objavljena leta 2016, od takrat je bilo na strani objavljenih 335 profilov iskanih oseb. Od teh iskanih oseb je bilo prijetih 120, od tega 43 neposredno zaradi objave na spletni strani in posledično koristnih namigov, ki so pripeljali do dejanskih aretacij. Od zadnje kampanje v decembru 2021 je bilo prijetih deset oseb.

Letošnja kampanja, ki se ji je pridružila tudi slovenska policija in katere slogan je "Lahko jih
pomagate razkriti. #GameOver", se osredotoča na vodje in ključne člane organiziranih hudodelskih združb. Med njimi so mafijski šefi, nasilni zločinci, pralci denarja in poneverjevalci – Europol namreč skuša z usmerjanjem na zločince v ključnih vlogah zrušiti celotne združbe.

Letos se je najbolj iskanim zločincem pridružilo 50 novih profilov. Vsi so iskani zaradi hudih oblik kaznivih dejanj, storjenih v Evropi, kot so umor, trgovina z ljudmi, oborožen rop in terorizem.

Dva Slovenca

V kampanjo je dva ubežnika vključila tudi slovenska policija.

Prvi je leta 1985 rojeni Aleš Pevec, ki je bil zaradi prostitucije in neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami obsojen na osem let in pol zapora; drugi pa leta 1990 rojeni Mladen Samardžija, ki je obdolžen kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami.

Kakršnekoli podatke o iskanih osebah lahko slovenski policiji posredujete tudi na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb: fast@policija.si