Večina plačuje z gotovino

Slovenci v enem tednu pokupili 45 apartmajev, v vrsti skoraj 600 interesentov

J.P.
28. 9. 2022, 14.02
Deli članek:

Nepremičninske agencije kljub podražitvam na nepremičninskem trgu ne zaznavajo upada prodaje stanovanj.

Stoya Trade
Apartmaji v zaprtem počitniškem naselju gredo za med.

Na kupno moč Slovencev vpliva visoka inflacija. Obrestne mere za posojila so vedno večje, da bi znižali inflacijska pričakovanja in posledično preprečili, da inflacija ostane nad dvema odstotkoma.

In čeprav podatki državnega statističnega urada kažejo, da se število nakupov stanovanjskih nepremičnin zmanjšuje že drugo četrtletje zapored, v nepremičninskih agencijah kljub podražitvam na nepremičninskem trgu ne zaznavajo upada prodaje stanovanj.

Konkreten primer. Nepremičninska agencija Stoja Trade v Umagu prodaja 112 počitniških apartmajev v zaprtem počitniškem naselju. Samo v prvem tednu so jih prodali 45. Apartmaji so različnih velikosti, nekateri imajo tudi zunanje površine. Najcenejša garsonjera v pritličju stane približno 150.000 evrov, najdražje trisobno stanovanje v tretjem nadstropju skoraj 660.000 evrov. Obe "skrajnosti" sta že rezervirani.

Gredo za med

Kot nam je povedal Zoran Đukić, direktor omenjene nepremičninske agencije, imajo 600 interesentov, od tega so prejšnji teden v stik stopili s prvimi 80, da ne bi bilo prevelike gneče, in, kot rečeno, prodali 45 apartmajev. Pričakuje, da jih bodo v prvih dveh tednih skupno prodali 60. Za boljšo predstavo: z oglaševanjem so začeli julija. Ob tem Đukić pristavi, da so nekateri kupci apartmaje kupili, ne da bi si jih ogledali na lastne oči. Kupci zaenkrat za apartmaje še plačujejo v kunah.

Stoya Trade
Imajo 600 interesentov.

Interesenti po rezervaciji dobijo poziv k sklenitvi pogodbe v določenem roku. Če potrebnih podatkov ne pošljejo pravočasno, njihovo mesto dobi naslednji v čakalni vrsti. Sledi plačilo are.

Velika večina z lastnimi sredstvi

Kdo so kupci oziroma interesenti? 90 odstotkov jih Slovencev, starih nad 50 let. Približno 65 odstotkov je plačalo z lastnimi sredstvi, približno 30 odstotkov je za nakup vzelo kredit, pove sogovornik.

Schengen in evro ...

Notranji ministri Evropske unije so 9. decembra lani sklenili, da je Hrvaška pripravljena na vstop v schengen. V schengnu naj ne bi bilo sistematičnega nadzora na notranjih mejah. Tu je še skupna evrska valuta, ki naj bi jo Hrvaška prevzela s 1. januarjem 2023.

Đukić je prepričan, da bosta tako schengen kot evro botrovala višjim cenam nepremičnin na Hrvaškem. Kot pravi, cene naraščajo že od same napovedi, zato ocenjuje, da bodo cene, ko bo kocka končno padla, za 20 odstotkov višje.

Zavarovanje pred inflacijo

Kaj torej tovrstna stopnja povpraševanja pove o dejanski kupni moči Slovencev?

Stoya Trade
Večina kupcev je Slovencev.

Sogovornik ne slepomiši: drugi dom oziroma počitniški dom kupujejo le tisti, ki si lahko to privoščijo. "Ljudje točno vedo, da se jim spremeni življenje, ko si kupijo stanovanje na Hrvaškem," da vedeti Đukić. Vsekakor pa je to tudi investicija, zavarovanje denarja pred inflacijo, meni. Ta namreč zmanjšuje vrednost denarja.

Možnost za zaslužek

V apartmajih je mogoče živeti oziroma jih oddajati, s tem pa služiti – gre torej za nekakšen hibrid. Apartmaji se v sklopu letovišča oddajajo v kratkoročen najem, kar pomeni, da ima končni kupec možnost, da kupljeni apartma oddaja naprej.

Kaj o tem pravi Finančna uprava RS?

Pozanimali smo se, kaj to z davčnega vidika pomeni za Slovence, ki na Hrvaškem oddajo nepremičnine. "Dejavnost nastanitve gostov, ki jo fizične osebe opravljajo kot sobodajalci, je v Sloveniji po Zakonu o gostinstvu – ZGos opredeljena kot gostinska dejavnost, zato se dohodek sobodajalcev obravnava kot dohodek iz dejavnosti in ne kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem po III.5.1 poglavju Zdoh-2," določa Finančna uprava RS. Rezident Republike Slovenije je skladno s 5. členom ZDoh-2 zavezan za plačilo dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, "ki ima vir izven Slovenije", zato je dolžan napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem, ki ima vir izven Slovenije, in sicer v Napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.