GARNBRETOVA IN POTOČAR

Slovenca skupna zmagovalca sezone v težavnostnem plezanju

M. T. V./STA
26. 9. 2022, 16.49
Posodobljeno: 26. 9. 2022, 16.53
Deli članek:

Na zadnji tekmi SP v Džakarti Janja Garnbret osvojila zlato, Mia Krampl tretja, Luka Potočar pa osvojil naslov skupnega zmagovalca SP v težavnosti.

Profimedia
Janja Garnbret

Slovenci imamo zmagovalca sezone v težavnosti tako pri moških kot pri ženskah. Janja Garnbret si je svoj deseti naslov skupne zmagovalke, petega v težavnosti, zagotovila že predčasno na prejšnji tekmi v Edinburgu, Luka Potočar pa si ga je pridelal z današnjim sedmim mestom v Džakarti. Potočar je postal tretji Slovenec med moškimi z naslovom skupnega zmagovalca, leta 2016 je to uspelo Domnu Škoficu v težavnosti, leta 2018 pa Jerneju Kruderju v balvanih.

Profimedia
Luka Potočar

Na zadnji tekmi v težavnosti v Indoneziji je slovenski rezultat dopolnila še Mia Krampl s tretjim mestom, v finalu je nastopila tudi Vita Lukan, ki je bila šesta, Milan Preskar pa je slovenske nastope zaokrožil na 21. mestu.

Za olimpijsko in šestkratno svetovno prvakinjo Janjo Garnbret je torej nova sezona tekmovalnih presežkov, v kateri je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, pet od tega v težavnosti. Na evropskem prvenstvu v Münchnu pa je postala trikratna evropska prvakinja v balvanih, težavnosti in olimpijski kombinaciji. S skupno desetimi osvojenimi naslovi v končnih seštevkih sezone se je izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet.

Kljub temu da je načrt že uresničila, je nastopila tudi v Džakarti in z današnjo zmago dodala še češnjo na torti že tako sijajne sezone. Garnbretova, tretja po polfinalu, je edina v finalu osvojila vrh smeri. Chaehyun Seo iz Južne Koreje je bila z višino 40 druga, Kramplova z višino 35+ pa tretja.