Svet celjske bolnišnice

Zamenjali so ga, čeprav njegov glas ni vplival na usodo Vindišarja

R.T./STA
22. 9. 2022, 20.52
Posodobljeno: 22. 9. 2022, 20.58
Deli članek:

Član svet celjske bolnišnice Mitja Pirman ni glasoval za razrešitev vodstva bolnišnice. Danes ga je vlada razrešila.

Splošna bolnišnica Celje

Pirman je v svetu Splošne bolnišnice Celje sedel kot predstavnik ustanovitelja. Vlada ga je za člana sveta imenovala junija, ko je na predlog ministrstva za zdravje izvedla več menjav. Na predlog ministrstva za zdravje ga je danes vlada zamenjala. Za preostanek mandata do septembra 2025 so v svet zavoda imenovali Tomaža Subotiča.

Po škandalozni zamenjavi identitet pacientov je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan zahteval odstop vodstva celjske bolnišnice. Direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek, strokovni direktor Franc Vindišar in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so ponudili odstope. Na torkovi seji sveta zavoda niso sprejeli njihovih odstopov. Pirmanov glas ni bil odločilen, saj je bilo že pred glasovanjem znano, da štirje predstavniki vlade niso imeli večine. Zaradi objektivnih razlogov, po poročanju portala N1, zaradi zastoja na avtocesti, je manjkal predstavnik vlade Primož Stošicki, ki bi najverjetneje glasova za odstop vodstva. Pirman je sicer glasoval za odstop Svetelška, a je bil proti predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin, trije člani pa so bili vzdržani. Pri Vindišarju pa je bil Pirman vzdržan, tako da sta tam manjkala celo dva glasova. N1 domneva, da bi po njihovih informacijah najverjetneje glasoval za Vindišarjev odstop, če se ne bi prej izkazalo, da odstop tako ali tako ne bo potrjen.

Folklora slovenske politične scene je, da vsaka oblast razrešuje in nastavlja člane svetov bolnišnic. Menjave so bolj ali manj subtilne, med »buldožerske« lahko štejemo kadrovanja prav v celjski bolnišnici v začetku leta 2021. Takrat kandidatka za direktorico bolnišnice Margareta Guček Zakošek ni uživala podpore članov sveta, zato je morala Janševa vlada zamenjati neposlušne in nastaviti poslušne.