Po besedah ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča gre za nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje. Predlog namreč predvideva ukrepe, ki bodo omilili posledice in vpliv visokih cen, s čemer bi bistveno prispevali k zniževanju stroškov, je poudaril na današnji novinarski konferenci po seji vlade.

Cena malice enaka kot v prejšnjem šolskem letu

Tako bi z zakonom določili, da se cena šolske malice za učence in dijake v prihajajočem šolskem letu ne zviša in ostane enaka kot v šolskem letu 2021/2022. Zaradi zagotavljanja pozitivnega poslovanja šol pa bi se osnovnim in srednjim šolam razlika med stroški in staršem zaračunano ceno malice krila iz državnega proračuna.

Dijaki in študenti

Prav tako vlada predlaga, da bi dijaki in študenti, ki bivajo v dijaškem domu, v prihajajočem šolskem letu plačali oskrbnino v višini izhodiščne cene, kot je veljala od januarja ko konca avgusta.

Če je dijaški dom v preteklem šolskem letu določil nižjo dejansko ceno oskrbnine od njene izhodiščne cene, pa bi dijaki in študenti plačevali oskrbnino po tej, nižji ceni. Tudi razliko v cenah oskrbnine bi pokrili iz državnega proračuna.

Predlog predvideva tudi ukrepe za omilitev posledic in vpliv visokih cen predvsem energentov in se zato za študijsko leto 2022/2023 določa najvišja cena bivanja študentov z dodeljeno subvencijo v javnih študentskih domovih, javnih dijaških domovih in zasebnih študentskih domovih.

igor papič
STA
Minister Igor Papič predlaga zamrznitev cen šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih.

Razlika v ceni pokrita iz proračuna

Kot rečeno, bodo razliko v ceni pokrili iz proračuna, iz katerega bodo v letošnjem letu namenili štiri milijone evrov, v prihodnjem pa 14 milijonov, je pojasnil Papič. Zakon bo veljal od 1. septembra letos, torej za nazaj. Zato je po Papičevih besedah pomembno, da se sprejme po nujnem postopku in bi tako veljal za oktober, za prvi mesec pa bi bili stroškov povrnjeni.