Odpoklic veleposlanika

SDS z interpelacijo še nad Fajon; očitajo ji zlorabo diplomatsko-konzularne mreže

J.V./STA
22. 9. 2022, 12.04
Posodobljeno: 22. 9. 2022, 14.03
Deli članek:

Očitajo ji odgovornost zaradi zlorabe diplomatsko-konzularne mreže zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za eno predsedniško kandidatko, s čimer je bila ustvarjena neenakost pred zakonom.

Sašo Švigelj
Zunanja ministrica Tanja Fajon se te dni mudi v New Yorku.

SDS zunanji ministrici Tanji Fajon očita zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah, je danes v predstavitvi razlogov za vložitev interpelacije proti zunanji ministrici dejal poslanec SDS Franc Breznik.

V SDS ministrici očitajo tudi kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot je dejal Breznik, je bilo z vsem tem izgubljeno zaupanje v zunanjo ministrico.

Povod za interpelacijo proti ministrici Fajon je afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju.

Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve.

Breznik je danes dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal "kričač". 

Ministrici je tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem so v preteklih dneh pisali nekateri mediji, a je Kosova to zanikala.

To je že druga interpelacija SDS v tem mandatu. V torek so vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.