ZAHTEVAJO STAVKO

Trgovskim delavcem prekipelo, delodajalcem napovedujejo 'veseli december'

M. T. V.
22. 9. 2022, 11.30
Posodobljeno: 22. 9. 2022, 21.23
Deli članek:

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) so z akcijo Dovolj je! zbirali podpise za višje plače, višje povračilo stroškov v zvezi z delom, ureditev delovnega časa, boljše delovne pogoje ... Če jim delodajalci ne bodo prisluhnili, obljubljajo ukrepanje decembra, ko se bo trgovinam to najbolj poznalo.

Pixabay
Trgovskim delavcem je prekipelo.

V treh tednih so zbrali skoraj 6500 podpisov, s tem želijo vlado in javnost opozoriti na razvrednoteno delo trgovcev, kršenje njihovih pravic, nevzdržne pogoje dela, nizke plače. »Za to akcijo smo se odločili, ker med nami že vre in smo zelo nezadovoljni,« so dejali. »Dovolj je, zahtevamo samo to, kar nam pripada!« Delavcem je prekipelo in zahtevajo stavko.

Na tiskovni konferenci so opozorili, kako so sistematično kršene njihove pravice, da imajo še vedno minimalne plače, vse več delavcev je na robu preživetja, soočajo se s povečanim obsegom dela zaradi bolniških odsotnosti in pomanjkanja kadra, saj ta odhaja na bolje plačana delovna mesta, delajo se nadure, ne morejo koristiti dopusta, premeščajo jih v oddaljene poslovalnice, nalagajo dodatna dela, ki bi jih moralo opravljati več delavcev, hkrati se soočajo tudi s šikaniranjem, mobingom, pa tudi z verbalnimi in fizičnimi napadi s strani strank, predvsem zaradi rasti cen. Slišati je bilo celo opozorilo, da se skoraj že vračamo v dobo suženjstva.

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) Ladi Rožič je povedal, da so že pričeli s pogajanji z delodajalci. »Pričakujemo ustrezen socialni dialog. Vsem podjetjem smo že poslali zahtevo, da nemudoma zvišajo nadomestila za prehrano in prevoz – cene gredo v nebo, nadomestila pa ostajajo enaka. Osnova vsega je dvig plač, dvig minimalne plače in dvig pokojnin - z 'bombončki', kot je na primer delala Janševa vlada, se zadeve ne bodo rešile.« Z nekaterimi večjimi trgovci, kot so Petrol, Spar, Big Bang, so že dosegli določene dogovore, »v nekaterih podjetjih pa tiščijo glavo v pesek«.

Tistim podjetjem, s katerimi ne bodo dosegli dogovora, napovedujejo 'veseli december'. »Če do decembra ne bo dogovora, bomo v podjetjih, kjer kršijo določila, začeli s stopnjevanjem pritiska. Decembra trgovine naredijo 25-30% letnega prometa in poskrbeli bomo, da se jim bo to še kako poznalo. Tistim delavcem, ki jim delodajalci ne dajejo primernih plač, bomo prezaposlili v podjetja, kjer jih potrebujejo in dobro plačajo.«

Andraž Mali iz Centra za družbeno raziskovanje Cedra je potrdil, da se je med majem 2015 in majem 2020 obseg dela povečal za 35 odstotkov, delovna obremenitev delavcev pa za več kot petino, kar  občutijo tako pri počutju kot samem delu. Medtem pa so njihove plače v zadnjem letu realno upadle.