Za seboj pustila blokirane račune

Bankrot političnega projekta Aleksandre Pivec

Primož Cirman / necenzurirano.si
21. 9. 2022, 18.54
Posodobljeno: 21. 9. 2022, 19.02
Deli članek:

Ko je Aleksandra Pivec marca lani ustanovila politično stranko Naša dežela, je imela z njo velike načrte. Poudarjala je, da bo »ustvarjala novo politiko«.

Zajem zaslonske slike
Aleksandra Pivec

Pred parlamentarnimi volitvami se je stranka, ki ni skrivala želje po sodelovanju v koaliciji s SDS, lotila razkošne volilne kampanje, s katero se je želela prebiti v državni zbor. Medtem ko se je Aleksandra Pivec pojavljala na plakatih, v televizijskih oglasih in na številnih dogodkih, se je v ozadju krepil tudi aparat stranke, ki je imela več kot sto lokalnih odborov po vsej državi.

Toda več mesecev po volitvah, na katerih je stranka dobila le 1,5 odstotka glasov, so na njeno mizo začeli prihajati računi. Poročilo o financiranju kampanje tako razkriva, da je za propadlim političnim projektom Aleksandre Pivec ostalo skoraj 300.000 evrov dolgov. V Naši deželi so jih želeli pokriti s posojilom, ki so ga po naših informacijah poskušali najeti pri Delavski hranilnici, a jim to ni uspelo.

necenzurirano.si
Skoraj 300.000 evrov neplačanih obveznosti si ej nabrala Naša dežela.

Čeprav naj bi vodstvo stranke že nekaj časa vse sile usmerjalo v sanacijo dolgov, so nekateri upniki že začeli izgubljati potrpljenje. Pošta Slovenije, ki ji Naša dežela dolguje okoli 15.000 evrov, denar terja prek sodišča, zaradi česar ima stranka že dva tedna blokiran račun. Toda Aleksandri Pivec naj bi zdaj pri sanaciji pomagal znani poslovnež Marjan Pišljar, ki obvladuje lastništvo podjetja Vinag 1847, v katerem je od začetka junija zaposlena kot prokuristka.

Ostali pred zaprtimi vrati banke

Da je Naša dežela pred finančnim zlomom, se v političnih krogih govori že več mesecev. To je dokončno potrdilo tudi poročilo o financiranju kampanje za aprilske parlamentarne volitve. Stranka je tako zanjo uradno porabila več kot 350.000 evrov. Za primerjavo: to je le dobrih 60.000 evrov manj, kot je kampanja stala zmagovito stranko Gibanje Svoboda, ki je osvojila 41 poslanskih mandatov.

V vrhu stranke uradnih izjav o finančnem stanju ne dajejo. Toda polom na volitvah je dokončno razgalil dejstvo, da je Aleksandra Pivec kampanjo financirala »na kredit«. Od dobrih 350.000 evrov, ki jih je uradno porabila, je namreč stranka uspela pokriti le 65.200 evrov. Toliko denarja je zbrala s prispevki fizičnih oseb, večinoma kandidatov za poslance. Med njimi je največ vplačal Dejan Cesar (3000 evrov), nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi v stranki Desus, ki jo je nekoč vodila Aleksandra Pivec.

STA
Poslovnež Marjan Pišljar naj bi bil veliki rešitelj Aleksandre Pivec.

V stranki so pričakovali, da bodo luknjo v višini 287.000 evrov pokrili z denarjem, ki bi ji ga prinesel preboj v državni zbor. Ko jim je uspelo prepričati le slabih 18.000 volivcev, je Aleksandra Pivec našla »načrt B« – najem skoraj 300.000 evrov posojila pri Delavski hranilnici. Čeprav naj bi ji pri tem pomagalo več poslovnih svetovalcev, je ostala pred zaprtimi vrati. Edini finančni vir, ki ga ima stranka, je namreč slabih 7000 evrov mesečnega nakazila iz proračuna.

Ko na pomoč pridejo prijatelji iz poslovnega sveta

A zdaj je Aleksandra Pivec dobila (ne)pričakovano pomoč. Več upnikov nam je namreč potrdilo, da se je v zadnjih tednih nanje obrnil ponudnik, ki je želel od njih odkupiti terjatve do stranke. Po informacijah iz več virov gre za eno od podjetij iz kroga poslovneža Marjana Pišljarja, ki se ukvarja z nepremičninskimi posli in posojanjem denarja na sivem trgu. To naj bi že uspelo odkupiti večje vsote terjatev, s čimer bi stranki zagotovilo mir pred upniki in ji kupilo nekaj časa. S kakšnim popustom jih kupuje, ni mogoče izvedeti.

Od junija letos je Aleksandra Pivec zaposlena v vinarskem podjetju Vinag 1847, kjer skrbi za pospeševanje prodaje. Njegova lastnica je družba Metalka Commerce, za katero naj bi stal prav Pišljar. Gre za novo ime v vrsti znanih podjetnikov in funkcionarjev, ki so na različne načine pomagali Aleksandri Pivec.

Pred tem je za njenega političnega zaupnika veljal Andrej Prebil, predsednik uprave Save Turizma, ki ga je poskušala kadrovati na različne položaje v državnem gospodarstvu. Že pred volitvami smo razkrili, da se je Aleksandra Pivec kmalu po ustanovitvi stranke preselila v novo stanovanje v Vili Šmartinka na vzhodu Ljubljane, ki je v lasti Dejana Jurkoviča, dolgoletnega vodja sektorja za železnice pri direkciji za infrastrukturo. Za bivanje v 82 kvadratnih metrov velikem stanovanju je plačevala simboličnih 200 evrov najemnine.

To je bilo še v času, ko je prejemala nadomestilo po prenehanju ministrske funkcije. Zatem se je zaposlila v podjetju SIBO Group, ki je v lasti premožnega Boštjana Šifrarja, v javnosti poznanega tudi kot kralja zamaškov. Po informacijah iz več virov pa naj bi Aleksandra Pivec od drugega ljubljanskega podjetnika med kampanjo v brezplačno uporabo dobila luksuzno osebno vozilo.

Razkošna kampanja Aleksandre Pivec

Že pred začetkom kampanje je bila Aleksandra Pivec obdana z vojsko predstavnikov za odnose z javnostmi in drugih svetovalcev, ki so bili zadolženi za ustvarjanje njene pozitivne podobe v javnosti. Ob Dejanu Cesarju je z njo recimo sodeloval tudi Zdenko Škraban, solastnik podjetja Vitoma PR. V ponedeljek je pojasnil, da je Naši deželi pomagal organizirati ustanovitveni kongres, pozneje pa z njo ni več sodeloval. Eden od nekdanjih svetovalcev za piar je v neuradnem pogovoru potrdil, da mu stranka dolguje večje količine denarja. »Zagotovo vem, da nisem edini upnik,« je dejal. 

Plakati Aleksandre Pivec so viseli povsod po državi, tudi na najbolj priljubljenih in s tem dragih lokacijah. Imela je številne predvolilne dogodke, na katerih je poskušala prepričati volivce, naj jo podprejo. V javnosti se je pojavljala s serijo modnih kreacij. Vmes je obiskala slovenski paviljon na sejmu Expo 2020 v Dubaju. Rezultate volitev je stranka pričakala v prestižni restavraciji Operna klet v središču Ljubljane.

Tudi zato ni presenečenje, da so stroški njene kampanje eksplodirali. Še pred volitvami je Aleksandra Pivec napovedala, da bodo zanjo porabili približno 200.000 evrov, od tega 40.000 evrov za plakate. Manjši del stroškov bi pokrili z donacijami, preostalo pa bi financirali s 150.000 evrov posojila. Že takrat je bilo mogoče slutiti, da bo znesek končne porabe precej višji. Kot so neuradno izvedeli novinarji Necenzurirano.si, člani stranke danes delajo prostovoljno oziroma brez plačila, ob morebitni kandidaturi na novembrskih lokalnih volitvah pa se ne bodo mogli zanesti na finančno podporo. Medtem se je tudi sama bolj ali manj umaknila iz politike. V zadnjih mesecih se je javno pojavila le ob kandidatki za predsednico republike Nini Krajnik.

***TEMPLEJT: Mihael 3500-4400 (tristranc) RDEČ OKVIRČEK: STROŠKI KAMPANJE Še pred volitvami je Aleksandra Pivec napovedala, da bodo za kampanjo porabili približno 200.000 evrov, od tega 40.000 evrov za plakate. Manjši del stroškov bi pokrili z donacijami, preostalo pa bi financirali s 150.000 evrov posojila. Že takrat je bilo mogoče slutiti, da bo znesek končne porabe precej višji. SIV OKVIRČEK: DENAR ZBIRALI S PRISPEVKI Od dobrih 350.000 evrov, ki jih je uradno porabila za volilno kampanjo, je stranka Naša dežela uspela pokriti le 65.200 evrov. Toliko denarja je zbrala s prispevki fizičnih oseb, večinoma kandidatov za poslance. Med njimi je največ vplačal Dejan Cesar (3000 evrov), nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi v stranki Desus, ki jo je nekoč vodila Aleksandra Pivec. CIFRA: 300.000 evrov dolgov je ostalo za propadlim političnim projektom Aleksandre Pivec. POUDAREK: Stranka Naša dežela se je zaradi razkošne volilne kampanje znašla v dolgovih. SLIKA 1 (Aleksandra Pivec, Naša Dežela): Aleksandra Pivec se je že videla v državnem zboru, a je njen projekt klavrno končal. SLIKA 2 (naša dežela.png): Kako uspešna je bila stranka Aleksandre Pivec. SLIKA 3 (Necenzurirano prenos): Marjan Pišljar je še eden od znanih podjetnikov in funkcionarjev, ki so na različne načine pomagali Aleksandri Pivec. SLIKA 4 (Janez Janša, Aleksandra Pivec): Aleksandra Pivec ni skrivala želje po sodelovanju v koaliciji s SDS.***

STA
Janez Janša, Aleksandra Pivec