Zdravniki menijo, da so vredni več

Sindikat Fides za slovenske zdravnike zahteva plačo v višini 4000 evrov

Polona Krušec
21. 9. 2022, 16.17
Posodobljeno: 21. 9. 2022, 18.04
Deli članek:

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je ta teden sprejel odločitev o splošni stavki zdravnikov in zobozdravnikov ter jo napovedal za 19. oktober ob 7. uri. Upajo sicer, da je vendarle ne bo; »to je skrajni ukrep, sredstvo, ki se ga moramo poslužiti, če želimo dobiti pozornost odločevalcev, ki nas še vedno ignorirajo«, so izpostavili.

STA
»Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži po tri povprečne plače,« so besede Konrada Kuštrina.

Njihov cilj je z resornim ministrstvom doseči izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je povedal, da vlada izstopa zdravnikov oziroma katerekoli skupine iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja ne odobrava.

Zaradi napetih razmer je Fides danes sklical novinarsko konferenco, na kateri je njegov predsednik Konrad Kuštrin izpostavil, da bo moralo ministrstvo za zdravje »zavzeto in hitro ukrepati, saj če bo šlo tako naprej, se bodo v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti najverjetneje zapirale bolnišnice in tudi zdravstveni domovi. Ne vemo, kdo bo oskrboval paciente.« Če bi status zdravnikov uredili in jim povišali plače – jih primerno nagradili, jih v javnih zavodih ne bi toliko dajalo odpovedi, kar po njegovem mnenju dobesedno ruši zdravstveni sistem.

»Največje žrtve trenutnega kaosa so zagotovo bolniki, ker do obravnave, ki jo potrebujejo, ne pridejo pravočasno, potem pa še mi, zdravniki in vodstva zavodov, ki imamo velike težave pri zagotavljanju kadra, da bi vsi delovni procesi potekali optimalno,« je poudaril.

STA
Minister Bešič Loredan je povedal, da vlada izstopa zdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja ne odobrava.

Dolga leta medlih odzivov

Povedal je, da se za zdravstveni sistem že več kot desetletje ni naredilo nič. »Pred petnajstimi leti smo imeli pripravljen dober dokument, analizo zdravstvenega sistema in njegovih težav, na katerem bi lahko gradili. Stroka, ki ga je pripravila, so bili zdravniška zbornica, predstavniki ljubljanskega kliničnega centra, medicinskih fakultet, zavarovalnic in celo predstavniki iz vrst ekonomistov. Kar smo ugotovili, smo posredovali takratnemu ministru za zdravje, a se na našo analizo ni odzval,« so besede Konrada Kuštrina. Niti ob naslednjih sestavah vlad, vključno z zadnjimi tremi, ki so jih vodili Miro Cerar, Marjan Šarec in Janez Janša, ni bilo pomembnejših premikov, je dejal.

Trikratnik povprečne plače

Danes je Fidesov predsednik vlado vnovič pozval, naj državnemu zboru takoj posreduje predlog sprememb zakona o zdravniški službi, na podlagi katerega se za zdravnike in zobozdravnike zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne bo več uporabljal. S tem bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema. Sprememba omenjenega zakona bi po njegovih besedah dala podlago za pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe zdravnikov in zobozdravnikov.

V sindikatu pričakujejo, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače. »Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži po tri povprečne plače,« je dejal Kuštrin, kar je, če govorimo o neto povprečni slovenski plači, ki znaša malo več kot 1300 evrov, skoraj 4000 evrov. Ta znesek bi bil po Kuštrinovih besedah tudi primerljiv s plačami zdravnikov drugod po Evropi. Minister Danijel Bešič Loredan je sicer Fides prihodnji torek povabil na pogajanja, a je Kuštrin napovedal, da se jih ne nameravajo udeležiti.

Vsak odhod ima katastrofalne posledice

Gregor Zemljič, zdravnik na ljubljanski interni kliniki, eden od govorcev novinarske konference, je na dogodku izpostavil, da so v sindikatu v zadnjih mesecih zbrali skoraj 3500 podpisov zdravnikov in zobozdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema. »Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala željo 3500 zdravnikov,« je poudaril Kuštrin. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič in poslancem.

Enotni plačni sistem je po besedah Zemljiča eden glavnih krivcev za razpad javnega zdravstvenega sistema, saj ne omogoča ustreznega nagrajevanja zdravnikov, temveč vodi v kršenje standardov in normativov. »Z vsakim odhodom zdravnika iz javnega zdravstvenega sistema se naloge prerazporedijo na preostale,« je dejal.

Če dogovora ne bo in bo stavka stekla, bodo stavkajoči ta čas na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj enkrat na teden. Zagotavljali bodo predpisani minimum delovnega procesa. Izvajale se bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu, je razvidno iz izjave o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa med stavko, ki so jo objavili na spletni strani Fidesa. Želijo, da za čas stavke stavkajočim pripade stoodstotno nadomestilo plač.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je ob napovedi stavke za medije dejala, da razmere v zdravstvu niso dobre in se morajo urediti. "Mislim, da bi morali ljudje zahteve Fidesa podpreti," je dodala in poudarila, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni dodatno tveganje za bolnike, je pa to zadnji ukrep, če ustreznih dogovorov med deležniki ne bo.

Spomnila je tudi na kritiko o prepočasnem reševanju zdravstva, saj minister zdravstveno reformo obljublja šele za leto 2024. "To se nam zdi absolutno prepozno," je poudarila.

Dreamstime
Po mnenju sindikata Fides je enotni plačni sistem eden glavnih razlogov za razpad zdravstvenega sistema.