Izrabljeno jedrsko gorivo

FOTO: Izdelana maketa odpadkov, ki jih je v 40 letih pridelala krška nuklearka

J.V.
21. 9. 2022, 13.23
Posodobljeno: 21. 9. 2022, 13.33
Deli članek:

Po prvotnih načrtih naj bi delovala do leta 2023, a so ji na osnovi rednih periodičnih pregledov in dobrega stanja reaktorske posode podaljšali življenjsko dobo do leta 2043.

Bobo
So res minirali krško nuklearko?

Jedrska elektrarna Krško (NEK) je bila zgrajena na podlagi samoupravnega sporazuma med nekdanjima jugoslovanskima republikama SR Slovenijo in SR Hrvaško, ki sta vsaka vložili polovico sredstev.

Obratuje od leta 1983. Po prvotnih načrtih naj bi delovala do leta 2023, a so ji na osnovi rednih periodičnih pregledov in dobrega stanja reaktorske posode podaljšali življenjsko dobo do leta 2043.

Eden od uporabnikov Twitterja je izdelal maketo vsega izrabljenega jedrskega goriva po skoraj 40 letih delovanja krške nuklearke, zraven pa je za lažjo predstavo priložil še fotografijo pravega bazena izrabljenega jedrskega goriva.

Kot beremo v niti na Twitterju, pa izrabljeno gorivo ni zares izrabljeno oziroma odpadek. S kemično obdelavo se ga namreč lahko reciklira in ponovno uporabi. To počnejo Francija, Velika Britanija in Rusija, v Sloveniji in drugod pa je to še potencialni vir goriva.