Razkril dokument

Nezadovoljni Pahor sledil vladi in odpoklical veleposlanika v ZDA

G.G./STA
20. 9. 2022, 22.08
Posodobljeno: 20. 9. 2022, 22.13
Deli članek:

Intervenirati je poskušal nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, a predsednik Borut Pahor se je odločil za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja.

STA
Tone Kajzer
Nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je v javnem pismu pozval predsednika Pahorja, naj zavrne predlog vlade o odpoklicu slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Kot trdi Rupel, ki Pahorja v pismu tika, veleposlanik ni storil ničesar narobe, prej nasprotno.

Pahor se je pogovoril s premierjem Robertom Golobom in se odločil, da glede na vse okoliščine podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja. Vendar je ob tem predsedniku vlade izrazil nezadovoljstvo, ker je vlada sprejela sklep o odpoklicu brez predhodnega posvetovanja z njim, saj po že sprejeti odločitvi vlade ni več možnosti za morebitne drugačne rešitve. Opozoril ga je na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oz. doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih. Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja.

Pred tem je Pahor opravil posvet z ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in že njej izrazil nezadovoljstvo, da pred odločanjem vlade z njim ni bilo opravljeno nobeno posvetovanje o tej zadevi. Obema je tudi predlagal, naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom

Vlada je v četrtek sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Da bi ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, ki je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, začel veljati, ga mora podpisati predsednik republike Borut Pahor. In to se je zgodilo danes zvečer.

Janša je v začetku septembra na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše iz depešnega sistema MZZ, zraven pa pripisal, da sta se tudi slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za Pirc Musarjevo, "izbranko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana".

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč na pobudo volilnega štaba Nataše Pirc Musar zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za podporo njeni kandidaturi za predsedniške volitve.

Gre sicer za rutinski postopek ministrstva, ki pa je zmotil nekatere kandidate za predsednika republike, ki menijo, da jih ministrstvo s takšnim ravnanjem spravlja v neenakopraven položaj. 

Zunanje ministrstvo je po Janševi objavi zaupne depeše sporočilo, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Kajzer razkril dokument

Kajzer, ki je bil pred nastopom mandata veleposlanika v ZDA državni sekretar na zunanjem ministrstvu pod vodstvom Anžeta Logarja, je bil zaradi suma zlorabe pri ravnanju z dokumenti MZZ v ponedeljek poklican na zagovor na zunanje ministrstvo.

Kot so danes za STA potrdili na MZZ, so ugotovili, da je bil Kajzer tisti, ki je razkril dokument iz varovanega depešnega sistema. S tem je kršil 45. člen zakona o zunanjih zadevah, ki med posebne naloge diplomatov uvršča varovanje premoženja, opreme, dokumentov in podatkov zunanjega ministrstva. Po 17. členu omenjenega zakona pa je veleposlanik lahko odpoklican, če krši obveznosti iz 45. člena.

Zaradi omenjenih kršitev ter člena 16 b pavilnika o varovanju osebnih podatkov na ministrstvu je ministrica Tanja Fajon podala predlog o predčasnem odpoklicu veleposlanika Kajzerja, ki ga je vlada potrdila.