"neizbežno zaostrovanje"

Zdravniki in zobozdravniki imajo "dovolj," želijo izstopiti iz enotnega sistema plač

S.R./STA
20. 9. 2022, 06.10
Posodobljeno: 20. 9. 2022, 06.17
Deli članek:

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides naj bi po neuradnih informacijah STA zdravnike obvestil, da bodo na današnji konferenci odločali o "neizbežnem zaostrovanju sindikalnih aktivnosti".

Profimedia
/

Izredna letna konferenca Fidesa o zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, ki bo potekala popoldne, redstavlja zaključek zbiranja podpisov za izločitev zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema. V Fidesu namreč opozarjajo, da "si vlada še kar zatiska oči pred realnostjo enotnega plačnega sistema in njegovih neskončnih omejitev, ki postopoma zabijajo še zadnji žebelj v krsto javnega zdravstva". Vrednotenje dela zdravnikov in zobozdravnikov je v razmerju do povprečne plače v državi po njihovih navedbah doseglo dvajsetletno dno.

Ob tem poudarjajo, da po več kot 100 dneh od nastopa nove vlade ostajajo brez pravega dialoga in rešitev, zato je glavni odbor Fidesa za danes sklical izredno letno konferenco, najvišje telo sindikata. Potekala bo pod sloganom Dovolj nam je, predstavlja pa slovesni zaključek uspešne akcije zbiranja podpisov pod peticijo z zahtevo po izločitvi zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Po neuradnih informacijah STA je Fides zdravnike obvestil, da bodo na konferenci odločali o "neizbežnem zaostrovanju sindikalnih aktivnosti". Konferenca, ki se bo začela ob 16. uri, bo sicer potekala brez navzočnosti javnosti, z zaključki in nadaljnjimi aktivnostmi pa bodo javnost seznanili na novinarski konferenci.