Ob obletnici spregovorila njena mama

Minilo bo leto dni od smrti Katje, za katero je bilo usodno cepivo proti covidu-19

P.K.
16. 9. 2022, 17.20
Deli članek:

Kmalu bo minilo leto dni od vesti, da je zaradi hudih zapletov po aplikaciji cepiva proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson (Janssen), umrla 20-letna Katja Jagodic. Njena smrt je pretresla celo državo in odmevala tudi v tujini.

Facebook
20-letna Katja je umrla po cepljenju s cepivom Janssen.

Njena mama Tatjana Jagodic nam je povedala, da se je začelo z glavobolom, ki ni in ni ponehal. Spremljalo ga je bruhanje, nato pa še izguba vida in mladenkino nenavadno obnašanje, kot da ne bi bla pri sebi. Odpeljali so jo z rešilcem. Niti dva dni po nastopu težav, je padla v komo, iz katere se ni zbudila.

Pri 20-letnici je medicinska ekipa takoj prepoznala življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom njeno stanje ni izboljšalo. Vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler je moral sporočiti, da se je borba za življenje neuspešno končala.

Agresivno zdravljenje

Bolnica je zbolela "za zelo težkim stanjem. Imela je hkrati strdke in hkrati nizke trombocite. Kombinacija obeh teh procesov v telesu je povzročila tako strdke v možganih kot možganske krvavitve. Naredili smo vse, kar smo lahko. Kontaktirali smo vse strokovnjake v UKC Ljubljana. Ves čas smo jo agresivno zdravili, hoteli stvari izboljšati, a žal ni šlo," je povedal Rigler.

S Katjino mamo smo nekaj mesecev po tragičnem dogodku izpeljali intervju, za katerega nas je zaprosila sama. V celoti ga lahko preberete tukaj. Med drugim je v njem povedala, kako grozni so bili občutki, ko so ji sporočili, da za njeno hči ne morejo storiti nič več. "Vam ne znam povedati, kako srhljivo je bilo to. Ko sem jo še poslednjič obiskala, sem jo celo prelupčakala. Pobožala sem jo po glavi, celi zaviti v povoje, pod katerimi so bili možgani, saj so ji morali odstraniti lobanjske kosti. Bila je na aparatih. Povedala sem ji, da če mi je bilo dano samo 20 let z njo, sem ji za 20 let hvaležna. Hvaležna, ker me je izbrala za svojo mamo," so bile njene čustvene besede.

Sašo Švigelj
Tatjana Jagodic, Katjina mama.

Spominja se dni pred usodnim dogodkom

Danes se njena mama spominja pogovora, ki sta ga imeli pred cepljenje, lani v tem času. "Še danes mi odmeva najin pogovor. Rekla mi je: mami, jaz hočem biti svobodna. Zato se grem cepit. Jaz pa sem ji dejala, da sprejemam njeno odločitev. Vem, da bo vse tako, kot mora biti, mi je še rekla. Bila si tako polna življenja. Polna ciljev. Kreator svojega življenja. Še vedno se vsak dan znova učim živeti s to bolečino in praznino. Naj nebo izpere vso bolečino," so njene besede žalosti ob spominu na hčerkine zadnje dni življenja.

Novice Svet24
Slovo od Katje Jagodic na ljubljanskih Žalah.