Opozorilo

FOTO: Vztrajne padavine dvignile Poljansko Soro, Kolpa najvišja v 40 letih

G.G./STA
16. 9. 2022, 15.37
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 17.09
Deli članek:

Močno deževje s poplavami je močno prizadelo občini Osilnica in Kostel, kjer je poplavilo veliko hiš, plazovi in voda so poškodovali ceste.

Bobo
Narasla Poljanska Sora v Žireh.
 "Rdeče opozorilo je namenjeno predvsem tistim območjem, kjer prihaja do sprožitve padavin v ponavljajočih se serijah v isti smeri nad istim območjem," je strnil vremenoslovec Brane Gregorčič.

V Žireh civilna zaščita, gasilske enote in druge dežurne službe že odpravljajo posledice silovitih nalivov. Močno deževje je zajelo tudi občino Borovnica, kje so prav tako na delu gasilci in dežurne službe, ki se ukvarjajo s meteornimi vodami.

Gasilci v večini primerov črpajo meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih in gospodarskih objektov ter industrijskih stavb in poslovnih objektov.

V osrednji Sloveniji je močan veter odkril več streh na območju občine Domžale. Gasilci tako črpajo vodo in nudijo pomoč krajanom Domžal, Preserij pri Radomljah in Šentpavla pri Domžalah.

V Celju se je v času močnega deževja podrlo drevo ter oviralo promet, odkrivalo je tudi strehe objektov. V omenjeni regiji poročajo o podrtem drevesu in zalitih kleteh, ki sta jih povzročila močan veter in obilno deževje v Slovenskih Konjicah, gasilci pa zaradi zalitega objekta posredujejo tudi v Vojniku. V Žalcu se je sprožil plaz pri stanovanjski hiši, tudi tam so na delu gasilci.

Iz Zasavja poročajo o puščanju strehe na hrastniški glasbeni šoli, a so jo gasilci začasno sanirali, močno deževje pa je zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. Trboveljski gasilci so v naselju Novi dom pomagali občanki, ki je imela zamašene odtočne cevi v kletnih prostorih, na Kleku pa so začasno sanirali puščanje strehe na enostanovanjskem objektu.

Padavine so se popoldan nekoliko pomaknile s težiščem proti jugu države. "Ob zgornjem toku reke Kolpe je zelo ozek pas padavin povzročil silovito hudourniško naraščanje, to dogajanje pričakujemo tudi danes tekom dneva in v noči na soboto," je povedal hidrolog Andrej Golob.

Močno deževje s poplavami je močno prizadelo občini Osilnica in Kostel, kjer je poplavilo veliko hiš, plazovi in voda so poškodovali ceste. Dostop do Osilnice je trenutno mogoč le čez Strmo reber iz smeri Kočevja. Poleg hudournikov težave povzroča Kolpa, ki je po ocenah domačinov najvišja v zadnjih 40 letih, pravi osilniška županja Alenka Kovač.

Razmere v Osilnici so po županjinih besedah slabše, kot so bile leta 2019, ko so Osilnico prav tako prizadele precejšnje poplave. Zaradi današnjega obilnega dežja so narasli vsi gorski potoki, ki so v dolini poplavili od 10 do 15 hiš, odnesli nekatere dele cest in sprožili plazove. "Glavna državna cesta skozi Osilnico je neprehodna, ker jo je na nekaterih delih poplavila Kolpa, grozi tudi, da bo odneslo občinsko cesto, ki med seboj povezuje vasi v občini," je povedala za STA.