Prenočili na varnem

Na Kobariškem zaradi podora izselili družino

G.G./STA
16. 9. 2022, 11.57
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 12.03
Deli članek:

Po krepkem deževju so na Kobariškem danes najhujše težave zaradi udora in posledične popolne zapore glavne ceste na relaciji Kobarid-Žaga. Iz ene od hiš na tem območju so morali zaradi grozečega podora evakuirati družino, v petih hišah je zalilo kletne prostore.

STA
Kobariški župan Marko Matajurc v Drežniških Ravnah na terenskem pregledu

Najslabše jo je odnesla hiša nad enim od podorov, iz katere so tamkaj živečo družino že v četrtek evakuirali in je prenočila v Drežnici. Razmere si bo ogledal tudi geolog in določil obseg in način intervencijske sanacije.

Na Bovškem je največ preglavic povzročil plaz pri vasi Srpenica, kjer pa so dopoldne cesto očistili in je že normalno prevozna.

V Kobaridu so na terenu gasilci iz vseh PGD (Kobarid, Breginj in Drežnica), združenih v Gasilsko zvezo Kobarid, 15 do 20 pripadnikov iz vsakega društva, in 4 pripadniki štaba CZ Kobarid, je za medije povedal Aleksander Vončina, poveljnik Civilne zaščite Kobarid. V Kobaridu je voda zalila kletne prostore nekaj stavb, poplavljene so bile tudi ulice, razmere večinoma rešujejo lastniki stavb sami. Na Kobariškem je precej močno deževalo tudi davi, okrog 10. ure pa so padavine ponehale.

PGD Kobarid
V petih hišah je zalilo kletne prostore

Podori, ki jih na terenu s pomočjo gradbene mehanizacije odstranjujejo gasilci, so se zgodili tudi na cesti na mejni prehod Robič in cesti Borjana-Podbela, sicer pa v manjši meri na več lokalnih cestah. Večinoma gre za manjše hudourniške nanose. Po besedah Vončine za zunanjo pomoč niso zaprosili.

Na Idrijskem je neurje danes odkrilo streho v zaselku Kanomeljsko Razpotje. Na naravnem kopališču na Lajštu je odneslo leseno zajezitev na koncu bazena, ki jo običajno pristojni ob koncu sezone ali pred velikimi neurji odstranijo. Več dela s prečrpavanjem meteorne vode imajo spodnjeidrijski gasilci, ki so na terenu na dveh objektih. Reka Idrijca je z delovišča kolesarske steze in rekonstrukcije vozišča na odseku Marof- Spodnja Idrija zajela dva kontejnerja, enega so uspeli še pravočasno rešiti iz vode.

V Zavratcu meteorne vode ogrožajo dve stanovanjski hiši. Na državno cesto skozi Kanomljo pa se je z brežine na cestišče usulo kamenje, vendar je promet le oviran in je možna vožnja mimo ovire.