Stanje resno, a ne kritično

FOTO: Rdeče opozorilo za območja, kjer se ponavljajo nalivi

G.G./R.M.
16. 9. 2022, 10.10
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 09.25
Deli članek:

Zaradi obilnih padavin so že poplavile nekatere reke, ker pa so še napovedani nalivi, se lahko razmere ponekod še zaostrijo. "Rdeče opozorilo je namenjeno predvsem tistim območjem, kjer prihaja do sprožitve padavin v ponavljajočih se serijah v isti smeri nad istim območjem," je strnil Brane Gregorčič.

Bobo
Narasla reka Sora v Goričanah v bližini Medvod.
Rekordna količina padavin je v zadnjih 24 urah padla na Šebreljskem vrhu, kjer so zabeležili kar 258 milimetrov padavin, v Idriji (250 milimetrov), Lučinah (226 milimetrov), na Vrhniki (208 milimetrov), v Osilnici (210 milimetrov) in Žireh, kjer so zabeležili 205 milimetrov padavin.

Izkušeni meteorolog Brane Gregorčič na Agenciji za okolje (Arso) je opisal podrobnosti prvega močnejšega jesenskega deževja. »Splet okoliščin je povzročil pojav ciklogeneze nad Genovskih zalivom, ki je v višinah nad naše kraje prinesel topel in vlažen zrak,« je pojasnil Gregorčič in dodal, da je največje težave povzročalo proženje močnih padavin v določenih linijah, nad določenimi kraji pa so se potem padavine obnavljale. »Nalivi so bili včeraj najmočnejši na območju med Idrijo, Vrhniko in Ljubljano. Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v celem poletju, juniju, avgustu in juliju. Količina padavine je na določenih delih tega območja presegla 200 milimetrov,« je razložil vremenoslovec.

Bobo
Sora se je Goričanah dvignila do mostu.

Ker se padavine na tem območju še obnavljajo, so se na Arsu odločili razglasiti najvišjo stopnjo vremenskega opozorila. Ker se v popoldanskih urah in zvečer pričakuje pomik padavin proti zahodu in jugu, so v rdeče obarvali tudi jugozahod in jugovzhod Slovenije. 

Bobo
Zaradi obilnega deževja narasla Ljubljanica.

Gregorčič je poudaril, da prihaja do velikih razlike padavin med posameznimi območji. Kot primer je navedel, da je v območju južno od Postojne skoraj ni bilo padavin, nekaj deset kilometrov severno pa so padle »enormne količine«.

Stanje resno, a ne kritično

Tudi naraščanje rek po Sloveniji se bo nadaljevalo še danes in v soboto. Ob predvidenih padavinah lahko predvsem na območju zgornjega Posočja, Idrijskega, Cerkljanskega, Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja poplavijo hudourniki in manjši vodotoki. Nekatere reke že prestopajo bregove.

Na območju Gradaščice in Poljanske Sore je po besedah hidrologa Andreja Goloba "stanje resno, a ne kritično". "Visokovodni val se pomika v spodnji tok, sredi dneva naj bi ti reki dosegli maksimalen pretok in potem pričeli postopoma upadati. Stanje bomo budno spremljali, z najnovejšimi meritvami bomo obnavljali tudi hidrološko opozorilo," je pojasnil.

Padavine se bodo danes nekoliko pomaknile s težiščem proti jugu države. "Ob zgornjem toku reke Kolpe je zelo ozek pas padavin povzročil silovito hudourniško naraščanje, to dogajanje pričakujemo tudi danes tekom dneva in v noči na soboto," še pravi Golob.