Na pragu jeseni

ARSO: "Poslovite se od podaljšanega poletja. Lahko bo celo prva slana"

P.K.
13. 9. 2022, 17.15
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 17.53
Deli članek:

Podaljšek poletja se počasi izteka, je sporočila Agencija RS za okolje (ARSO). Ob koncu tedna nas bo namreč prešla izrazita hladna fronta s padavinami, so napovedali.

Dreamstime
Kot kaže, nas čaka prva slana.

"Takrat pričakujemo večjo količino dežja, v gorah pa po daljšem obdobju znova sneg. Pred prihodom fronte se bo jugozahodni veter okrepil. Za ta čas bo zelo toplo. Najvišja temperatura zraka se bo na vzhodu Slovenije v sredo povzpela do 29 stopinj Celzija. Zaradi vetra in oblačnosti bodo tudi jutra prehodno toplejša," so povedali.

Podrobneje so pojasnili, da nas bo v petek in soboto preplavila bistveno hladnejša zračna masa iz območja severne Evrope. Šlo bo za obsežno zalogo hladnega zraka, ki bo preplavila večji del celine. Sveže vreme bo vztrajalo dalj časa. "Trenutno kaže, da bo naslednji teden sončen in večinoma suh, saj bomo prešli pod vpliv anticiklona. Jutranje temperature bodo le okrog 5 stopinj Celzija. V alpskih dolinah in v mraziščih Notranjske lahko nastopi tudi prva letošnja slana. Najvišje dnevne temperature bodo med 15 in 20 stopinj."

Dodal so, da sicer tako izrazita ohladitev ni nič nenavadnega, vseeno pa bo po drugem najbolj vročem poletju za marsikoga opomin, da smo z vročino letos opravili.