Policija o aferi Smodej

VIDEO: Policija odkrila 10 kaznivih dejanj, našli so osem žrtev in imajo tri osumljence

Ž.K.
13. 9. 2022, 16.20
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 16.48
Deli članek:

Direktor Policijske uprave Ljubljana Damjana Petriča se je odzval na kritike glede poteka preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja.

TV Slovenija
Policisti so zaznali 10 kaznivih dejanj..

Oči javnosti so že nekaj tednov uprte v delo policistov, ki preiskujejo sume kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Na socialnih omrežjih je bilo namreč objavljenih več šokantnih pričevanj, ki obtožujejo kulturnika Dušana Josipa Smodeja. Ta se ves čas zagovarja, da je vse posledica izsiljevanja bivšega dekleta. Kljub grozljivim pričevanjem in tudi nekaterim anonimnim prijavam, policija Smodeja še ni zaslišala.

Damjan Petrič direktor PU Ljubljana je zatrdil, da primer obravnavajo skrbno in temeljito in da skupina policistov in kriminalistov primer preiskuje že od 20.08. V prvi fazi so imeli na voljo le anonimna pričevanja iz socialnih omrežij. Preko pregleda komentarjev so uspeli identificirati nekaj žrtev in 25.08. so govorili tudi z osebo, ki je razjasnila, kdo bi lahko bile žrtve in kaj naj bi se zgodilo. O izsledkih preiskave je policija obvestila tudi okrožno državno tožilstvo. Policija je pregledala posnetke nadzornih kamer in več elektronskih naprav.

Kot je povedal Damjan Petrič so imelu pri pridobivanju informacij več težav, saj več prič in domnevnih žrtev z njimi ni želelo sodelovati. Skupaj je policija opravila 64 razgovorov, z nekaterimi osebami so govorili večkrat. Zaznali so 10 kaznivih dejanj zoper življenje in telo, zoper spolno nedotakljivost, zoper premoženje in kazniva dejanja s področja drog. Odkrili so osem oškdovancev in identificirali tri osumljence.