Pozabljeni sin

Edvard, princ, ki je ostal skrit pred svetovno javnostjo

Ž.K.
12. 9. 2022, 20.30
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 08.12
Deli članek:

Med potomci kraljice Elizabete, so bili skozi leta pod budnim očesom javnosti ves čas njeni trije otroci Charles, princ Andrew in princesa Ann, skoraj nič pa javnost izven Velike Britanije ne ve o princu Edwardu, najmlajšemu sinu pokojne vladarke.

Profimedia
Princ Edward z ženo Sophie.

Prince Edward se je rodil ob 8 uri in dvajset minut, dvajsetega oktobra 1964, v Buckinghamski palači sredi Londona. V eno od elitnih angleških šol so ga vpisali z osmimi leti, pred tem pa ga je v »domačem« okolju šolala guvernanta. Po zaključenem osnovnem izobraževanju, pri katerem ni ravno blestel si je privoščil leto oddiha in odšel na Novo Zelandijo. Nato je študij nadaljeval v slovitem Cambridge-u, kar pa je povzročilo v javnosti nekaj razburjenja, saj so se pojavili dvomi o tem, ali izpolnjuje pogoje za vpis, sporen naj bi bil predvsem njegov nivo znanja.

Kljub pomislekom javnosti je Edward v Cambridge-u diplomiral. Njegovo šolnino so plačali kraljevi marinci, zaradi česar se je moral po pridobljeni izobrazbi leta 1983 pridružiti oboroženim silam. Leta 1987 se je je sredi urjenja odločil vojsko zapustiti, kar naj bi nekaj slabe volj povzročilo pri njegovem očetu princu Philipu.

Kariero v vojski je zamenjal za glamur in »šovbiznis.« Pridružil se je namreč podjetju enega najbolj plodovitih ustvarjalcev muzikalov Andrew LLojd Webru. Kasneje se je usmeril v ustvarjanje televizijskega programa in leta 1993 ustanovil produkcijsko hišo Ardent, ki je ustvarila več dram in dokumentarnih filmov. Ob tem je bil deležen hudih kritik, da izkorišča svoj položaj za pridobivanje sponzorjev in financerjev, izdelki, ki so jih ustvarili v njegovem podjetju pa naj bi bili slabe kakovosti. Podjetje je ves čas poslovalo z izgubo, razen enega leta, v katerem si princ Edward ni izplačal plače.

Profimedia
Princ Edward in žena Sophie sta opustila podjetniški akrieri, da sta lahko polno zaposlena kot člana kraljeve družine.

Edward si je leta 2001 nakopal tudi jezo starejšega brata Charlesa, sedanjega kralja Karla III., ko je filmska ekipa njegovega podjetja zmotila princa Williama med študijem, kar je v nasprotju z etiketo, ki se je držijo vsi angleški mediji. Edward je nato odstopil kot produkcijski direktor in se raje posvetil tistemu, kar mu je bilo dano v zibko. Postal je »profesionalni« član kraljeve družine, kar pomeni, da se je posvetil družbenim aktivnostim in dobrodelnemu delu.

Poročen je s Sophie Rhys-Jones, ki jo je spoznal leta 1987. Njuna zveza se je začela leta 1993, za roko pa jo je zaprosil leta 1998 na Bahamih, zaroka je bila uradno objavljena januarja 1999, angleški tabloidi pa so poročali da Edward svoji izbranki ob tem podaril prstan iz 18 karatnega belega zlata, okrašen z dvo-karatnim diamantom in več manjšimi dragulji, takrat vreden več kot 100.000 funtov.

Sophie in Edward imata dva otroka: Lady Louise Mountbatten-Windsor in Jamesa Mountbatten-Windsor-ja- Glede na nasledstveno linijo je Edvard dvanajsti v »čakalni« vrsti za najvišji položaj v angleški monarhiji.