Poslednje slovo

Krsta Elizabete II. prvič pred širšo javnostjo

P.K./STA
12. 9. 2022, 17.55
Posodobljeno: 12. 9. 2022, 18.00
Deli članek:

Krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. je popoldne v sprevodu prispela v edinburško katedralo sv. Egidija. Tam so se pri maši zbrali najvišji britanski predstavniki, med njimi britanska premierka Liz Truss in škotska premierka Nicola Sturgeon. Po maši se ima možnost od preminule kraljice posloviti tudi javnost.

Sta
Pogreb kraljice Elizabete II. bo 19. septembra.

Na hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, so v katedrali položili škotsko krono, poročajo tuje tiskovne agencije. Duhovnik Calum MacLeod je v katedrali zbranim vernikom dejal, da bo Škotska zadnjič pozdravila pokojno kraljico, katere ljubezen do Škotske je bila legendarna. V katedrali bo krsta 24 ur, nato jo bodo jutri z letalom prepeljali v London

Kraljičino krsto so v katedralo popoldne v procesiji prenesli iz palače Holyroodhouse. Na čelu sprevoda so bili prvorojenec pokojne, novi britanski kralj Karel III., ter njegovi sorojenci princesa Anne, princ Andrew in princ Edward. Med njimi princ Andrew edini ni bil v vojaški uniformi. Krsto so v tišini nosili vojaki, oblečeni v kilte.

Ljudje žalovali ob poti

Ob približno kilometer dolgi poti od palače do katedrale se je zbralo več tisoč ljudi, ki so na ta način pozdravili najdlje vladajočo britansko monarhinjo.

Kraljičino krsto so v nedeljo v spremstvu sedmih vozil s škotskega gradu Balmoral, kjer je Elizabeta II. umrla, odpeljali do škotske prestolnice. Na poti do Edinburgha se je preminuli monarhinji poklonilo kar nekaj ljudi, ki so se zbrali ob cesti. Čez noč je počivala palači Holyroodhouse, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem.

Kralj Karel III. bo po maši imel avdienco s škotsko premierko, obiskal bo tudi škotski parlament. Nato se bo vrnil v katedralo in se udeležil bedenja skupaj z ostalimi člani kraljeve družine.