Ponarodeli logotip

Na kulturno ministstvo se je vrnil legendarni napis, ki ga je izbrisal Vasko Simoniti

J.V.
5. 9. 2022, 14.05
Posodobljeno: 5. 9. 2022, 14.17
Deli članek:

Na pročelje ministrstva za kulturo se je po več kot enem letu vrnil napis 'kultura'.

Twitter
Logotip ‘kultura’ spet krasi pritlična okna ministrstva.

Prepoznavni napis "kultura", ki je skoraj dve desetletji določal zunanjo podobo stavbe ministrstva za kulturo na Maistrovi ulici, je z velikih oken v pritličju izginil januarja lani, najbrž po nareku takratnega ministra Vaska Simonitija. Zdaj je logotip nazaj.

Napis je bil na stavbi ministrstva vse od leta 2001, ko je takratna kulturna ministrica Andreja Rihter na Oddelku za oblikovanje ALUO razpisala interni natečaj za novo celostno grafično podobo ministrstva za kulturo. Izbran je bil logotip oblikovalca Tomata Koširja. Uradno je bil v veljavi do leta 2010, ko je javna uprava dobila novo, enotno vizualno podobo, vendar pa je na različne načine ostal v rabi vse do danes.

Črke sestavljajo besedo kultura, ki združuje celotni sektor, ločila med njimi pa predstavljajo različna področja ustvarjanja in delovanja, področja, ki se tudi nenehno razvijajo in širijo, kar ponazarja tropičje na koncu napisa. Oblikovno je bil tudi prenovljen, zdaj namreč eno od vejic predstavlja profil največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.