Trgovina FraMa iz Lenarta

Male kmete že vrsto let goljufa za velike denarce; "Stiska je bila, kaj naj vam rečem ..."

Robert Marin
4. 9. 2022, 07.30
Deli članek:

O nešportnih potezah podjetja oz. trgovine FraMa iz Lenarta v Slovenskih goricah, ki se oglašuje kot "pravi naslov za malega kmeta", smo že večkrat poročali. In vodja prodaje trgovine FraMa je očitno res pravi naslov za oškodovanje malega kmeta.

Sašo Švigelj
Frančiška smo obiskali novembra 2019. Razkril je, kako je že plačal nov traktor in se pošteno uštel.

Novembra 2019 smo pisali o 82-letnem Frančišku iz okolice Škofje Loke. V katalogu, ki ga je brezplačno prejel na domači naslov, je našel ponudbo, ki se ji ni mogel upreti: traktor Impodan 404 za 11.900 evrov. S panoramsko streho je zanj julija 2014 plačal 12.150 evrov, vendar ga nikoli ni dočakal. "Živčno so me uničili, zdaj pa vozim 45 let star traktor. Če ne bi bil mehanik, da ga sam popravljam, bi mi že davno crknil," nam je zaupal ob obisku.

Avgusta lani je Štajerski tednik poročal o Dušanu, ki je v FraMa naročil kosilnico in zanjo po predračunu plačal 3400 evrov. "Verjamem, da z gospodom, ki že od leta 2014 čaka na svoj traktor, nisva osamljena primera. Me pa čudi, kako je mogoče, da lahko nekdo pri nas tako goljufa ljudi in nemoteno dela dalje po sistemu staro podjetje, novo podjetje, ista imena. Koga ščitijo institucije, ki bi morale biti na strani potrošnika?" se je spraševal lani.

Danes Dušan dodaja: "Prijavili smo na tržni inšpektorat. Oni so jim oni pošiljali kazni, pa ni bilo nekega odziva. So dali izvršbo na finančno upravo v Celje in do danes se ni zgodilo nič. Ko sem spraševal upravo za informacije, kdaj se dogaja, mi je uslužbenec pojasnil, da pozna podjetje in da je pred mano še dolga vrsta." "Ne vem, kdo lastnika tako ščiti, ker zdaj vem, da ima že iz preteklosti precej svinjarij. Tudi so mi odsvetovali, da si najamem odvetnika, če pa potem padajo stvari," je še povedal.

Pred dnevi se nam je oglasil še Branko iz Obale. "Na žalost goljufij podjetja FraMa ni videti konca in tudi sam sem žrtev prevare. V njihovem spletnem katalogu sem izbral in 4. aprila naročil vodno stiskalnico za sadje v vrednosti 865 evrov. Isti dan so mi poslali predračun v elektronski obliki, naslednji dan pa še v fizični obliki na dom. Kupnino sem nemudoma poravnal na njihov TRR račun. Rok dobave naj bi bil 8 do 12 dni. Do danes plačanega blaga ali vrnitev kupnine nisem prejel." Zadevo je prijavil tudi policiji.

Kaj pravi Čuček? Zatrjuje, da bo "vse v roku naslednjih mesecev rešeno"

Za nakup so se oškodovanci dogovarjali z ustanoviteljem in direktorjem trgovine FraMa Miranom Čučkom Bezjakom, ki je na spletni strani naveden tudi kot vodja prodaje.

Svet24
Spletna stran FraMa deluje in izgleda, kot da smo ostali v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kdaj bo Branko dobil stiskalnico za sadje? "Stiskalnico dobi gospod iz Kopra dostavljeno do 15. septembra s kamionom. Malo je bila bolezen vmes, pa težave ..." je tarnal Čuček. 

Kdaj bo Dušan dobil kosilnico, ki jo je plačal lani? "Imeli smo težave. Zaprti smo bili 10 mesecev. Se rešuje vse postopoma. Vse, kar ni bilo izvedeno, bo v roku meseca in pol dobavljeno. Vse se rešuje, bila je huda stiska," je zatrdil Čuček.

Kdaj bo Frančišek dobil traktor, ki ga je plačal že pred osmimi leti? "To pa na žalost ni bilo v moji moči," je poudaril Čuček in tvezil, da mu ni on prodal traktorja, ampak prejšnja firma Servostan, odločitev prejšnjega podjetja pa noče komentirati, ker je bil tam "samo zaposlen" in ne odgovorna oseba. Frančišek je ob obisku zatrjeval drugače. In še zanimivost: direktorica Servostana je bila Čučkova žena, a o tem pozneje.

In kaj pravi Čuček na nedavno opozorilo tržnega inšpektorata, ki kupcem svetuje previdnost? "Bilo je desetmesečno zaprtje. Se trudimo, rešujemo vse postopoma. Vse bo v roku naslednjih mesecev rešeno. Huda stiska je bila, kaj naj vam rečem," je poudaril.

Na tržnem inšpektoratu samo "ugotavljajo" in opozarjajo

Tržni inšpektorat RS je zoper podjetje FraMa izvedel že več inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov, na spletni strani so 16. junija objavili tudi opozorilo in potrošnikom svetovali dodaten razmislek in previdnost pri odločitvi za nakup njihovih izdelkov.

STA
Glavna tržna inšpektorica mag. Andreja But pozna sporne prakse podjetja FraMa.

"Ugotovljeno je bilo, da podjetje, ki nudi izdelke za obrt, industrijo ter kmetijsko mehanizacijo, po naročilu in poplačilu s strani potrošnika, naročenega in plačanega izdelka ne dobavi v predvidenih rokih oz. ga ne dobavi niti kasneje, prav tako pa potrošniku v zakonsko določenih rokih zaradi nedobave ne vrne kupnine. Po določbah Zakona o varstvu potrošnikov namreč velja, da mora podjetje, če čas izročitve v pogodbi ni določen, svojo obveznost izpolniti takoj, najpozneje pa v 30 dneh po sklenitvi pogodbe, razen če sta se stranki dogovorili drugače. Če podjetje ne izpolni svoje obveznosti, mu potrošnik določi primeren dodatni rok za izpolnitev pogodbe. Če podjetje niti v dodatnem roku ne izpolni svojih obveznosti, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, pri čemer mu mora podjetje nemudoma vrniti vsa opravljena plačila. Ker zgoraj navedeno podjetje ni spoštovalo obveznosti, mu je bilo izdanih že več upravnih in prekrškovnih odločb, prav tako pa je zoper njega, zaradi nespoštovanja izdanih odločb, uvedenih več izvršilnih postopkov," pojasnjuje glavna tržna inšpektorica mag. Andreja But.

Uspešno preslepil Frančiščka in kranjske okrožne tožilce

Frančišek, ki je leta 2014 plačal traktor, pa ga nikoli ni dobil, je plačal odvetnico, ki je po neuslišanih opominih spisala ovadbo zaradi poslovne goljufije. Vendar so jo kranjski okrožni tožilci oktobra 2015 zavrnili, ker ni bil podan sum, da je osumljeni storil naznanjeno kaznivo dejanje. Čuček je organe pregona uspel prepričati, da finančne težave, v katerega je "nenadoma" zabredlo podjetje, po tem ko je Frančišek traktor že plačal, rešuje po svojih najboljših močeh. 

"Kaznivo dejanje poslovne goljufije stori oseba, ki ji je mogoče dokazati, da je pri opravljanju gospodarske dejavnosti pri sklenitvi posla preslepila drugega s prikazovanjem, da bodo obveznosti izpolnjene, ali s prikrivanjem, da obveznosti ne bodo ali ne bodo mogle biti izpolnjene, zaradi neizpolnjene obveznosti pa nastane za stranko premoženjska škoda. Preslepitve v konkretnem primeru ni mogoče potrditi," so tožilci zapisali v obrazložitvi sklepa o zavrženju Frančiškove kazenske ovadbe.

Propadli Servostan in afera Rezervni skladi

V času, ko je Frančišek nabavil traktor, je trgovina Frama spada pod okrilje podjetja Servostan, d.o.o., ki ga je vodila Čučkova žena Mojca Čuček Bezjak, primarna dejavnost pa je bila upravljanje z lenarškimi stanovanji. Zaradi neuspešne prisilne poravnave je bilo iz registra poslovnih subjektov izbrisano avgusta 2018. Pred tem je bil Servostan vpleten v odmevno afero Rezervni sklad.

Sašo Švigelj
Trgovina FraMa iz Lenarta je pravi naslov za oškodovanje malega kmeta.

Upravnica kakim 400 etažnim lastnikom v različnih blokovskih naseljih v Lenartu dolguje kar 441 tisoč evrov rezervnega sklada, so leta 2017 poročali na TV Slovenija v oddaji Tarča. "Do zadnjega nam je lagala, kazala ponarejene bančne izpiske, ki jih je sama printala na računalnik, da naš denar na računih," je za oddajo izjavila ena od oškodovank. Kakorkoli. Danes trgovina FraMa deluje v okviru novoustanovljenega podjetja FraMa, d. o. o., njen lastnik in direktor pa je Miran Bezjak Čuček.

Sporne prakse končno na sodišču? Zagrožena kazen do 8 let zapora

Čuček zdaj očitno stavi na karto pandemije covid-19, ko omenja neka zaprtja. Jutri se bo morda zgovarjal na vojno v Ukrajini. Če ne bo sodišče njegovim praksam končno naredilo konec.

Tudi Dušan, ki je nedavno v FraMa naročil in plačal prešo za sadje, je Čučka in trgovino FraMa kazensko ovadil zaradi goljufije. In zaenkrat je imel je več sreče kot Frančišek. Kot pojasnjuje Dušanov odvetnik Giani Flego, je mariborsko okrožno tožilstvo zavrglo ovadbo zoper FraMa oz. pravno osebo, zoper Čučka pa se bo postopek nadaljeval. "Kazenski postopek zoper fizično osebo Miran Čuček Bezjak se bo nadaljeval s številnimi drugimi postopki zaradi istovrstnih kaznivih dejanj," je zatrdil Flego in dodal, da je zoper Čučka po pooblastilu Dušana sprožil še pravdni postopek, odškodninsko tožbo.

Kdor, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let. Če je pri tem nastala velika premoženjska škoda, pa je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.