Osebni razlogi

Marta Kos odstopila od kandidature za predsednico države

Žiga Kariž
30. 8. 2022, 14.05
Posodobljeno: 30. 8. 2022, 14.45
Deli članek:

V pismu je navedla da odstopa iz osebnih razlogov, še vedno pa ostaja podpredsednica Gibanja Svoboda.

Daniel Novakovič/STA
Marti Kos prve raziskave javnega mnenja niso napovedovale vstopa v drugi krog volitev.

Iz Gibanja Svoboda so sporočili, da podpredsednica stranke Marta Kos odstopa od kandidature za mesto predsednice države. Priložili so tudi pismo Marte Kos, ki ga objavljamo v celoti:

"Sporočam, da zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije.

V preteklih tednih sem imela privilegij srečati številne prebivalke in prebivalce Slovenije, ki so izkazovali izjemno ljubezen do naše domovine in se pozitivno odzivali na vrednote, ki jih zastopam v svoji kampanji. 

Verjamem v solidarno Slovenijo, v državo, kjer se ljudje spoštujejo in si zaupajo ter drug drugemu pomagajo; verjamem v državo, ki bi ji rada odgovorno služila in vzpodbujala te ideale.

Za te vrednote se bom še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo.

Vsem vam želim povedati, da vam ostajam zvesta, kot tudi našim skupnim vrednotam in naši dragi domovini.

Vsem, ki so podprli mojo kandidaturo, se zahvaljujem za neprecenljivo podporo: Gibanju Svoboda, mojemu volilnemu štabu, prijateljem in družini."

Dosedanje raziskave javnega mnenja so Marto Kos med kaidati in kandidatkami uvrščale na tretje mesto, za Natašo Pirc Musar in Anžeta Logarja. Že po prvih "slabših" rezultatih se je Marta Kos soočila z vprašanji o morebitnem odstopu, a je pe pred dobrim mesecem dni izjavila: "Ali je kdo Primoža Rogliča ali Tadeja Pogačarja še pred štartom dirke vprašal, ali obstaja možnost, da od dirke odstopita? Z današnjim razpisom volitev se prva etapa šele začenja. Pred nami so gorske etape in kronometri, Elizej pa še daleč. Imam odlično ekipo in dobre noge."

Na odstop nasprotnice se je odzvala tudi Nataša Pirc Musar, ki je v sporočilu medijem zapisala: "Ob novici, da Marta Kos odstopa od kandidature, s poti po Primorski sporočam, da to osebno odločitev Marte spoštujem. Ostajam pa osredotočena na svojo kandidaturo, trenutno vso pozornost namenjamo zbiranju podpisov, kjer dobro napredujemo«.