Kriza

Inflacija »pojedla« že 113 evrov povprečne slovenske neto plače

Mihael Korsika
27. 8. 2022, 07.27
Deli članek:

Povprečna slovenska neto mesečna plača se je v letošnjih prvih šestih mesecih povišala s 1236 evrov na 1307 evrov. Kljub 71 evrov višji plači pa si lahko povprečni zaposleni danes kupi manj kot v začetku leta, saj je inflacija izgubil že 113 evrov. Gre za povprečne plače, medtem pa inflacija zaposlene z minimalnimi plačami vse bolj potiska proti revščini.

STA
Inflacija zaposlene z najnižjimi plačami vse bolj potiska proti revščini.

Sindikati že od pomladi opozarjajo na vse večjo draginjo, ki številne zaposlene potiska v revščino, zato že več mesecev zahtevajo uskladitev plač z inflacijo. Plače so se do leta 2010 avtomatično usklajevale z inflacijo, zadnjih 12 let pa je uskladitev odvisna od odločitve vlade. Letno se zdaj usklajujejo le pokojnine.

Čeprav se je povprečna slovenska neto mesečna plača od januarja do junija letos povišala s 1236 evrov na 1307 evrov, si lahko zaposleni za svoj danes kupijo manj kot v začetku leta. Povprečna plača se je sicer povišala za 71 evrov, a je inflacija v prvih šestih mesecih »pojedla« že 113 evrov. Ob upoštevanju 9,2-odstotne letošnje inflacije je kupna moč povprečnega zaposlenega danes nižja za 43 evrov mesečno, kar na letni ravni znese 516 evrov oziroma približno dve tretjine minimalne plače.

Zaposleni v trgovskem sektorju že grozijo s stavko

Najbolj so na udaru najslabše plačani zaposleni v trgovskem sektorju, gostinstvu, turizmu, prevozništvu, že nekaj mesecev opozarjajo sindikalne centrale. Sindikat delavcev trgovine Slovenije je v četrtek že zagrozil s stavko, če delodajalci ne bodo uskladili plač z naraščujočo inflacijo. Nizke plače zaposlenim v trgovini ne zagotavljajo dostojnega življenja, so opozorili v sindikatu delavcev.

Zaposleni v trgovini za povračilo stroškov za prehrano prejmejo 4,81 evra, uredba o davčni obravnavi povračil stroškov pa kot najnižji znesek določa 6,12 evra. Za prevoz na delo prejmejo le 70 odstotkov cene mesečne vozovnice. Zaposleni si tako po njihovih navedbah ne morejo privoščiti niti najosnovnejših potrebščin.

Nataša Juhnov
Zaposleni v trgovinskem sektorju grozijo s stavko, če delodajalci ne bodo uskladili plač z inflacijo.

Nič bolj se ne godi nekaterih javnim uslužbencem. V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) ugotavljajo, da javni uslužbenci države, organov pravosodja in uprav lokalnih skupnosti že zdaj bijejo bitko za normalno preživetje. Vse tajnice, arhivarji, referenti in drugi javni uslužbenci s srednješolsko izobrazbo četrte stopnje namreč prejemajo minimalno plačo oziroma nekateri celo manj od nje. »Posledica tega stanja je, da referenti z upravnih enot odhajajo v tuje trgovske verige, kjer dobijo namesto 800 evrov neto od 1150 do 1500 evrov neto na mesec,« je zapisano na spletni strani sindikata.

Kot že zapisano, največje nezadovoljstvo vlada med zaposlenimi v trgovski dejavnosti. Po podatkih statističnega urada je junijska povprečna plača zaposlenih v trgovski panogi, v katero sta sicer vključeni tudi vzdrževanje in popravilo motornih vozil, znašala 1214 evrov, kar je 79 evrov več kot januarja. Ob upoštevanju inflacije pa se je dejansko plača znižala za 25 evrov.

Plače v trgovskem sektorju so sicer občutno višje pri zaposlenih, ki delajo v trgovinah na debelo kot tudi na drobno. Povprečna plača v nespecializiranih trgovinah na drobno, ki se pretežno ukvarjajo s prodajo živil, je bila januarja 938 evrov neto, junija pa 1005 evrov neto. Nominalno se je plača povišala za 67 evrov, a je zaposleni zaradi inflacije izgubil 86 evrov.

Najmanj so se v letošnjih prvih šestih mesecih plače povišale v strokovni, znanstveni in tehnični dejavnosti, med katere med drugim spadajo pravne, davčne, računovodske dejavnosti, dejavnosti uprav podjetij in arhitekturno projektiranje. Povprečna plača se je povišala na 1429 evrov, v začetku leta pa je bila le osem evrov nižja, še razkrivajo podatki statističnega urada. Zaposleni v teh dejavnostih so imeli junija ob upoštevanju inflacije za 122 evrov nižjo plačo kot januarja.

Največje povečanje plač v rudarstvu

Po podatkih statističnega urada so se povprečne plače v prvih šestih mesecih najbolj povišale zaposlenim v sektorjih rudarstvo, oskrba z električno energijo in plinom ter finančne in zavarovalniške dejavnosti. V rudarstvu se je plača povišala s 1395 evrov na 1613 evrov, kar znaša skupno 218 evrov. Kljub vplivu inflacije si lahko povprečni zaposleni v rudarstvu danes kupi več stvari kot na začetku leta. Inflacija je namreč »vzela« 128, tako je v plusu za 89 evrov.

Povprečne plače zaposlenim v oskrbi z električno energijo in plinom so se s 1636 evrov povišale na 1820. Razlika znaša 184 evrov, ob upoštevanju inflacije ima povprečni zaposleni v tem sektorju na voljo 34 evrov več.

Povprečni zaposleni v finančni in zavarovalniški dejavnosti je imel junija neto 1834 evrov, v začetku leta pa 1671 evrov. Kljub povišanju za 163 evrov ima danes zaradi inflacije na voljo le deset evrov več.

Ob tem je treba poudariti, da gre za povprečne plače v dejavnosti, medtem ko sindikati že nekaj časa opozarjajo na nevzdržne plače najslabše plačanih. Iz tega bi lahko sklepali, da so se v letošnjih pol leta plače povišale predvsem zaposlenim na odgovornejših delovnih mestih.