Fiktivni račun

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar pod drobnogledom tožilstva

Nenad Glücks
24. 8. 2022, 20.09
Posodobljeno: 25. 8. 2022, 10.57
Deli članek:

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani bodo preiskali, ali je Nataša Pirc Musar leta 2015 storila kaznivo dejanje ponarejanje listin.

Sašo Švigelj
Nataša Pirc Musar

Fiktivni račun

Avgusta 2015, neposredno po tem, ko je Pirc Musarjeva postala predsednica RKS, je njen zasebni zavod Info Hiša Rdečemu križu izdal fiktivni račun za pravno svetovanje 778 evrov. Tega svetovanja v resnici njen zavod za RKS ni nikoli izvedel, pač pa je Musarjeva poskušala na takšen način dobiti izplačan honorar za poslovodenje na RKS.

Prejšnji teden so v časopisu Reporter objavili članek o ravnanju zdajšnje predsedniške kandidatke, odvetnice Nataše Pirc Musar, ko je bila leta 2015 predsednica Rdečega križa Slovenije. Kot je znano, je avgusta 2015, neposredno po tem, ko je postala predsednica RKS, njen zasebni zavod Info Hiša Rdečemu križu izdal fiktivni račun za pravno svetovanje 778 evrov.

Tega svetovanja v resnici njen zavod za RKS ni nikoli izvedel, pač pa je Musarjeva poskušala na takšen način dobiti izplačan honorar za poslovodenje (za mesto predsednice) na RKS. Ni sporen honorar, do katerega je bila upravičena, vendar gre v tem primeru za izdajo fiktivnega računa (ni izkazoval resnične vsebine) njenega zavoda.

STA
Nataša Pirc Musar je leta 2015 postala predsednica RKS.

Na ta način »plačila honorarja« (namesto plačilo njej osebno) se je tudi izognila plačilu dohodnine in prispevkov za ZPIZ in ZZZS. Notranji nadzor na RKS je sicer takšen način izplačevanja honorarja (moral bi biti izplačan Musarjevi osebno) ustavil, denar je bil vrnjen in plačilo nato izvedeno pravilno osebno. Toda izdaja fiktivnega računa in plačilo zanj sta bila pred tem že izvedena.

Kako bo ukrepalo tožilstvo?

Gre vsaj za sum kaznivega dejanja ponarejanje listin, morda tudi za zlorabo položaja. Pregon še ni zastaral, zato smo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani naslovili vprašanje, ali bodo zadevo preiskali in v primeru suma kaznivega dejanja ukrepali. Po besedah vodje tega tožilstva, višje državne tožilke Katarine Bergant, iz vpisnikov tožilstva v Ljubljani ne izhaja, da bi obravnavali zadevo, o kateri poizvedujemo.

»Ob tem vam še sporočam, da bomo vaše novinarsko vprašanje šteli kot naznanilo in bo kot tako tudi ustrezno obravnavano.« Pomeni, da se bo Nataša Pirc Musar znašla vsaj v predkazenskem postopku. Če pa bodo na tožilstvu ugotovili, da je sum kaznivega dejanja utemeljen, se obeta kazenski postopek zoper zdajšnjo predsedniško kandidatko.

Dreamstime
Pirc Musarjevo sumijo kaznivega dejanja ponarejanje listin, morda tudi zlorabe položaja.