orkanski veter v Kranju in Ljubljani

VIDEO in FOTO: V razdejanju poškodovanih tudi nekaj ljudi, odkrilo streho ljubljanske porodnišnice

R.T., M. T. V., S. R.
18. 8. 2022, 15.09
Posodobljeno: 18. 8. 2022, 20.53
Deli članek:

Nekaj pred 15. uro je ob prehodu prvega nevihtnega pasu močan veter podiral drevesa in odkrival strehe v osrednji Sloveniji.

STA
Razdejanje v Ljubljani.

Na Agenciji za okolje (Arso) so opozorili, da nevihtni sistem spremljajo tudi zelo močni sunki vetra. O bliskovitem prehodu fronte in nenadnih močnih sunkih vetra poročajo iz Kranja in Ljubljane.

V Kranju je veter odlomil več velikih vej z dreves in jih zalučal na cesto ob glavni avtobusni postaji. Ljudje so si morali hitro poiskati zavetje pod strehami, sicer bi se lahko slabo končalo. Poveljnik gasilske operative iz Gasilsko reševalne službe (GRS) Kranj Andraž Šifrer je za STA povedal, da so imeli do zdaj že preko 70 intervencij, na terenu pa je več kot 150 gasilcev Gasilske zveze Mestne občine Kranj in Poklicne gasilske enote GRS Kranj. "Gre za odkrite strehe, odtrgane kable, podrta drevesa, ki so padla na ceste in na vozila," je opisal. Tudi gorenjski policisti so zaradi neurja zabeležili večje število klicev, po prvih podatkih pa gre na srečo za dogodke brez hujših posledic, največ je podrtih dreves, na okoli 70 objektih je veter odkril streho. "Pozivamo k previdnosti na dogajanje ob cestah, predvsem na mestih, kjer so ob cesti drevesa, in opozarjamo na prilagojeno hitrost vožnje," so še dodali.

Ob 19.30 uri so gasilci nato pojasnili, da še vedno posredujejo na več kot 70 lokacijah. Večinoma gre za odkrite strehe ter podrta drevesa, ki so padla na objekte, vozila in cesto. Skupaj posreduje več kot 130 gasilcev.

Svet24
Podrto drevo na Litostrojski v Ljubljani.

Razdejanje v Ljubljani

O podrtih drevesih poročajo tudi na več mestih v Ljubljani. Veter je odnašal zabojnike za smeti, panoje, strehe, prometno signalizacijo, gradbeni material in odkril več streh, na Fužinah je na primer odkrilo streho z enega od blokov, odneslo je tudi del strehe ljubljanske porodnišnice - v glavnem so jo sicer že pokrili, so za STA povedali v UKC.

S Policijske postaje Ljubljana poročajo tudi o nekaj lažje poškodovanih: na Bleiweisovi je v motorista priletel reklamni pano in ga podrl, na Rakuševi ulici je iz gradbišča odneslo mavčno ploščo, ki je zadela vozilo, razbila vetrobransko steklo ter lažje poškodovala sopotnico v vozilu, v Tivoliju pa je drevo padlo na neko žensko.

Veter je več dreves podrl tudi na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, med drugim tudi na Večni poti, veliko je podrtih dreves v Šiški. Posledično je neprevoznih več cest. Interventne službe z vsemi razpoložljivimi viri odpravljajo posledice in poskušajo čimprej vzpostaviti prevoznost cest, ter zavarovati poškodovane predmete in stavbe, ki bi lahko še vedno ogrožale okolico. Iz Mestne občine Ljubljana so medtem sporočili, da so zaradi razmer na terenu tudi ekipe JP Voka Snaga, ki že odstranjujejo posledice neurja. V primeru odkritih streh in podrtih dreves meščanke in meščane napotujejo na pomoč Gasilske brigade Ljubljana (klic na 112). Prav tako je zaradi varnosti trenutno zaprt Zbirni center na Barju.

V Ljubljani je bilo v dveh urah, od začetka močnega vetra, že 114 intervencij, klici pa še vedno prihajajo, je za STA dejal Robert Okorn z Gasilske brigade Ljubljana. Na terenu so gasilci celotne Gasilske zveze Ljubljana, intervencije pa opravljajo po prednostnem vrstnem redu, predvsem tam, kjer viseči predmeti ogrožajo mimoidoče ali kjer so podrta drevesa na vozilih, je povedal. Ob 18. uri je bilo na terenu skupaj kar 250 gasilcev s 54 gasilskimi vozili, zabeležili pa so že 160 dogodkov.

V Veliki Ligojni je prišlo do požara, ki ga je povzročila potrgana električna napeljava. Pogorelo je okoli 200 kvadratnih metrov trave. Požar je menda že pogašen.

Sunki vetra so odkrili več streh v Logatcu, prišlo pa je tudi do izpada sistema na regijskem centru za obveščanje, so sporočili iz PGD Dolnji Logatec. Občanom so zato naročili, naj jih obiščejo v gasilskem domu, če potrebujejo njihovo pomoč.