na obrobju nevihtnega dogajanja

Prvi pas neviht z močnimi sunki vetra drvi proti osrednji Sloveniji : "Pritrdite tende"

J.P.
18. 8. 2022, 12.29
Posodobljeno: 18. 8. 2022, 15.11
Deli članek:

Nevihte so nekoliko pohitele. Okoli 14. ure so že vstopile v Slovenijo iz jugozahoda. Veter jih žene proti notranjosti.

Profimedia
Če bo potegnil močan veter, bo treba močneje prijeti dežnike. Še bolje pa se umakniti za ta čas.

"Prvi pas neviht je že nad severnim Jadranom, kmalu bo dosegel zahod države in se pomikal proti notranjosti," so zapisali na Agenciji za okolje (Arsu) in še preden bi trenil, so že bile na Primorskem. Nekaj pred 15. uro so močni sunki vetra najavili fronto tudi v osrednji Sloveniji. 

Danes se bomo znašli na obrobju nevihtnega dogajanja, ki se je že začelo "dogajati" nad Italijo. Nad zahodnim Jadranom bo "zaradi toplega morja in hitrega padca temperature z višino zračna masa zelo nestabilna, obenem bodo pihali tudi močni višinski vetrovi, zato bodo nevihte dolgoživejše", so sporočili vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

Razvoj neviht bo tudi pri nas odvisen od dogajanja v Italiji. Tamkajšnje obsežnejše nevihte lahko naše kraje dosežejo pozno popoldne, pri čemer bodo glavno nevarnost predstavljali "predvsem močni sunki vetra in krajevno tudi močnejši nalivi". Prihod neviht bo zaradi okrepljenega vetra hiter, so še dodali. 

Vremenoslovec na Arsu Andrej Velkavrh je ob tem kot najbolj preteč element tokratnega nevihtnega dogajanja izpostavil močne sunke vetra, močnejši nalivi bodo redki. "Pritrdite tende, da vam ne bi naredilo škode," je v javljanju za Val 202 opozoril Velkavrh.

Spet v petek

Nevihte bodo po krajšem premoru v zahodni polovici Slovenije znova nastajale v noči na petek in v petek zjutraj, zaradi južne smeri vetra pa bodo potovale proti severu. Dež bo vzhod države najverjetneje dosegel šele v petek dopoldne in zgodaj popoldne. "V vsem tem obdobju bodo možna krajevna neurja. V ozračju je tudi precejšnja količina puščavskega prahu. Fronta ga bo sprala iz ozračja," so še sporočili.