Covid

Fafangelova skupina bo predstavila usmeritve za jesensko zimski čas

STA
18. 8. 2022, 06.41
Posodobljeno: 18. 8. 2022, 06.45
Deli članek:

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje bodo popoldne predstavili strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na epidemijo covida-19 v jesensko-zimskem času. Usmeritve je pripravila posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel.

Bobo
Izločitev testiranja iz pogoja PCT je predvidena zgolj kot zadnji ukrep, ko bo zasedenih več kot dve tretjini postelj na enotah za intenzivno nego.

Usmeritve bodo na novinarski konferenci, ki se bo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) predvidoma začela ob 17.15, predstavili vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ epidemiolog Mario Fafangel, vodja delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, vodja delovne skupine za cepljenje proti covidu-19 pri posvetovalni skupini imunolog Alojz Ihan in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

Fafangel je konec junija ob predstavitvi članov posvetovalne skupine napovedal, da bo skupina priporočila oblikovala na podlagi treh scenarijev. Scenarij A bo veljal v primeru širjenja obstoječe koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice, tudi zaradi razvite imunosti posameznikov po cepljenju ali preboleli okužbi.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov. Scenarij C bi v veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.